Putin po 11. září Bushe podporoval. Až potom se vztahy pokazily. Jaroslav Bašta vysvětluje proč

04.09.2016 8:36 | Zprávy

Za pár dní si svět připomene patnácté výročí islamistického teroristického útoku v New Yorku. Po svém na 11. září 2001 zavzpomínal i někdejší velvyslanec České republiky v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta. V komentáři pro PrvníZprávy.cz popsal, jak se po tomto dni svět proměnil.

Putin po 11. září Bushe podporoval. Až potom se vztahy pokazily. Jaroslav Bašta vysvětluje proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

11. září 2001 měl Bašta coby velvyslanec v Rusku naplánovanou cestu do Saratova, města ležícího v evropské části  největšího státu světa. „Odletěli jsme do Saratova, ubytovali se v hotelu a vypravili jsme se do rušných ulic na pozdní večeři. Již v hotelové lobby a pak v průběhu celého večera se na mne obraceli různí lidé a kondolovali mi k tomu, co se přihodilo, a ujišťovali mě o své podpoře. Nemysleli si, že jsem Američan, ale identifikovali mě jako člověka ze Západu. To, co se stalo, považovali za útok na naši civilizaci a považovali za nutné dát mi najevo svoji účast. Přiznám se, že mě to dojalo,“ říká Bašta.

Celý komentář naleznete zde.

V televizi následně viděl palestinskou radost z teroristického činu a bohužel se s ní setkal i u některých lidí v ulicích Moskvy. „Ta radost se neomezovala jen na Palestince – když jsem po návratu do Moskvy šel nakoupit na trhu na Tišince ovoce, Azerka, která je tam u stánku prodávala, mi anglicky sdělovala: „Miluji Osámu!“ Neudržel jsem se a vysvětlil jí, že kdyby její milovaný Osáma přišel do Moskvy, asi by byla první, koho zabije, protože chodí v džínách, s nepokrytou hlavou, kouří a baví se s cizími chlapy...,“ pokračuje bývalý diplomat.

Na nejvyšší úrovni, to jest mezi prezidentem Georgem W. Bushem a prezidentem Vladimirem Putinem, však panovaly dobré vztahy. Putin Spojené státy podpořil. Situace se změnila  až se vpádem Spojených států do Iráku. Od onoho roku 2003 se vztahy mezi oběma zeměmi už jen zhoršovaly.

To, že se blíží nějaká akce podobná té z 11. září, se prý ukazovalo už od roku 1998. kdy al-Káida zaútočila na americké ambasády ve východní Africe. Po 11. září začala válka proti terorismu, která ovšem dodnes nepřinesla nějaké hmatatelné úspěchy. Afghánistán, Irák, Libye, to všechno jsou rozvrácené země s obrovskými problémy.

„Al-Káida sice ztratila na významu, ale vystřídal ji Islámský stát a terorismus nového typu se jeho přičiněním pomalu stěhuje do Evropy. Tehdy ad hoc vytvořená koalice proti anticivilizačním hrozbám se už asi nikdy neobnoví, na to je svět příliš rozdělen,“ varuje Bašta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…