Rozjelo se násilí. Cíl: Kandidát Le Penové. Volby jsou přitom na spadnutí

21.06.2024 18:52 | Zprávy

Ve Francii byl napaden kandidát pravicové strany Národního sjednocení Herve Breuil. Šéfka strany Marine Le Penová prohlásila, že za útokem stojí „levicoví extrémisté“. Ve Francii aktuálně finišuje kampaň před předčasnými parlamentními volbami, které nechal vypsat prezident Emmanuel Macron po neúspěchu v evropských volbách.

Rozjelo se násilí. Cíl: Kandidát Le Penové. Volby jsou přitom na spadnutí
Foto: Repro LCI
Popisek: Marine Le Penová

Herve Breuil, kandidát strany Národní sjednocení (RN) Marine Le Penové, byl napaden během kampaně v průmyslovém městě Saint Etienne nedaleko Lyonu ve střední Francii.

Útočníci měli na sobě černé oblečení a měli maskované obličeje, uvedl mluvčí policie podle informací agentury Reuters. Mluvčí místních úřadů dodali, že Breuil byl po útoku hospitalizován, ale brzy by měl být propuštěn. Policie zahájila vyšetřování celého incidentu.

Le Penová z útoku na Breuila obvinila „krajně levicové extrémisty“.

„Hervé Breuil, náš kandidát v Saint-Etienne, byl zbaběle napaden ultralevicovými milicemi podporujícími Nouveau Front Populaire a dnes večer zůstává v nemocnici. Volební kampaň v demokratické zemi nemůže akceptovat tento výbuch násilí ze strany extrémní levice, která je připravena udělat cokoli, aby zasévala chaos. Posíláme mu přátelskou podporu a přejeme brzké uzdravení,“ uvedla Le Penová na síti X.

RN v současnosti vedené Jordanem Bardellou, za něž napadený Breuil kandiduje, je favoritem nadcházejících předčasných francouzských parlamentních voleb. Ty tamní prezident Emmanuel Macron vyhlásil poté, co jeho strana utrpěla těžkou prohru v eurovolbách. Volby se budou ve Francii konat ve dvou kolech 30. června a 7. července.

Útoků na politické představitele ve Francii neustále přibývá a v roce 2023 došlo k více než 2265 takových incidentů. Počet se přitom od roku 2021 zvýšil o celou třetinu, jak vyplývá z údajů ministerstva vnitra.

Stejná situace panuje také v sousedním Německu, kde rozdělení a ostrá rétorika vede k násilným činům. Začátkem června například došlo v bádensko-württemberském městě k útoku nožem, při kterém byl zraněn kandidát Alternativy pro Německo Heinrich Koch.

K útoku došlo poté, co kandidát AfD přistihl tři muže při strhávání plakátů. Když se proti tomu snažil zasáhnout, došlo k útoku. Podle mluvčího AfD Emila Sänzeho Kocha napadli celkem tři lidé. Sänze řekl deníku BILD, že „vražednou zbraní byl nůž na krabice“ a že „Koch musel být v nemocnici zašit“.

Mluvčí útok označil za útok levicových extrémistů. Koch sám celý incident zaznamenal na video. Na záznamu je vidět, jak běží za mladším mužem a křičí: „Stůj! Stůjte!“ Prchající muž nese několik volebních plakátů AfD a v ruce má pravděpodobně nůž na řezání krabic. Poté se strhne potyčka a je vidět, jak se muž vrhá s nožem na politika, který následně volá policii.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

4:45 Karel Janeček pro PL: Vystraš, rozděl a panuj, o to jde. Hrozí i horší věci než vymření

Strategie dnešních elit včetně Fialovy vlády na ovládnutí lidí? „V současnosti podle mého názoru pla…