Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

03.07.2024 9:31 | Zprávy

Rusové předvádějí na ukrajinské frontě koordinované útoky. Souhra mezi údery na Časiv Jar, Toretsk a Avdijivku může agresorům dopomoct k úspěchu. Rusové vylepšili operační plánování, a to je pro Ukrajinu problém. Jenže Rusové nejsou aktivní jen na Ukrajině, ale např. také v Irském moři. Bloomberg poznamenal, že Cork v Irsku je klíčovým bodem pro podmořský kabel EXA Atlantic, který spojuje Spojené království a Kanadu.

Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní
Foto: Repro X
Popisek: Brigáda/prapor Azov - Ukrajina

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už 861 dní a Rusové tlačí na fontu na několika místech, aby donutili Ukrajince se roztáhnout, a tím oslabit své síly. Podle washingtonského Institututu pro studium války (ISW) Rusové udeřili na Časiv Jar, na Toretsk a na Avdijivku.

„Ruské přípravy … naznačují rozvinutější úroveň operačního plánování a předvídavosti, než jaké ruské velení předvádělo od počátku roku 2022. Schopnost naplnění tohoto operačního plánování však bude omezena celkově špatnými taktickými možnostmi ruských sil v současnosti bojujících v těchto oblastech,“ uvedl ISW. „Ruské síly pokračují v útocích v oblasti jižně a jihovýchodně od Časiv Jaru, zejména v blízkosti Kliščivky, Andrijivky a Kurdyumivky, což naznačuje, že ruské velení má i nadále zájem, alespoň v zásadě, na zachování přístupu k jižnímu křídlu oblasti Časiv Jaru. Nedávné ruské postupy v Mayorske (východně od Toretska) umožňují postavení ruských sil na východním (levém) břehu kanálu Siversky Doněck–Donbas, což jim umožňuje postupovat směrem k Časiv Jaru z jihu podél jednoho břehu kanálu, na rozdíl od pokusů překonat kanalizační terén v severním a východním Časiv Jaru,“ pokračoval institut.

ISW informuje

Vzhledem k tomu, že se Rusům daří zvyšovat tlak na frontě, ISW se domnívá, že Putin nebude ochoten uzavírat příměří, nebo dokonce mírovou dohodu. I když přesně o to v Kyjevě usiloval maďarský premiér Viktor Orbán, který do napadené země zavítal v roli hlavního politika předsednické země EU. Maďarsko povede EU celé druhé pololetí roku 2024.

Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské administrativy Ihor Žovka podle ISW oznámil, že Zelenskyj vyslechl Orbánův návrh, než zdůraznil, že Ukrajina pracuje na návrhu mírového plánu a pořádání dalšího mírového summitu, kterého se podle Žovky může Rusko zúčastnit „tak či onak“.

Mezitím Rusové provádějí operace i na západě. Kupříkladu v Irském moři.

„Rusko od invaze na Ukrajinu dvakrát vyslalo útočnou ponorku třídy Kilo do Irského moře,“ napsala agentura Bloombrg. „Ruské útočné ponorky od invaze na Ukrajinu v roce 2022 dvakrát uskutečnily mise v okolí Irského moře, uvedli tři lidé obeznámení s touto záležitostí, což je bezprecedentní krok Kremlu, který přinutil britskou armádu přijmout opatření na ochranu britských a irských vod,“ rozvedla myšlenku agentura.

Bloomberg poznamenal, že Cork v Irsku je klíčovým bodem pro podmořský kabel EXA Atlantic, který spojuje Spojené království a Kanadu, a že mluvčí irského ministerstva obrany uvedl, že vládní agentury pracují na ochraně irských datových kabelů. Zdroje údajně uvedly, že rozmístění ruských ponorek v oblasti Irského moře by mohlo být součástí snah identifikovat potenciální slabiny v irské a britské námořní obraně nebo zastrašit Spojené království kvůli britské podpoře Ukrajině. Bloomberg uvedl, že zdroj poznamenal, že různé hloubky Irského moře by znesnadnily ruské ponorce překonat celé Irské moře ponořené pod vodou. Není jasné, proč ruské ponorky operovaly v blízkosti Irského moře, ale ponorky možná prováděly průzkum obrany a komunikace členů NATO Kanady a Spojeného království.

V samotném Rusku mezitím v Rostově na Donu od soudu odešel devatenáctiletý mladík s trestem dvanáct let vězení v trestanecké kolonii za to, že posílal peníze ukrajinské armádě. O kauze informuje server Kyiv Post s odvoláním na ruské zdroje. Bezpečnostní služba FSB uvedla, že mladík poslal peníze, aby pomohl kyjevské armádě nakoupit drony a jídlo pro vojáky. Obžalovaný byl zatčen na letišti, když se snažil opustit Rusko.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 83 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč nám tady pořád cpete, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 03.07.2024 9:55:37
názory toho americkýho válečnýho institutu, kterej prostě slouží jako nástroj propagace a ne občas i názor jiných odborníků, kteří se o válce na UA vyjadřují?

|  20 |  0

Další články z rubriky

Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

12:05 Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

To se slaví, když všichni platíme. Šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová A…