Senátorka Hamplová se přihlásila k ANO a SOCDEM

01.10.2024 7:07 | Monitoring

Jedním z vítězů senátních voleb je hnutí ANO, které získalo 8 nových senátorů. A teď se zdá, že si bude moct připsat ještě jeden úspěch. O slovo se přihlásila Jana Zwyrtek Hamplová, která do horní komory parlamentu vstoupila před dvěma lety.

Senátorka Hamplová se přihlásila k ANO a SOCDEM
Foto: archiv: Jana Zwyrtek Hamplová
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Po druhém kole voleb do Senátu se zdá, že je vyhráli skoro všichni. Vyhrálo hnutí ANO, které získalo 8 nových senátorských postů. Premiér Petr Fiala (ODS) připomněl, že vládní strany udržely pohodlnou většinu 59 z 81. Vyhrála i SOCDEM, protože svůj mandát obhájil i dlouholetý senátor Petr Vícha, vyhrál i šéf Přísahy Robert Šlachta, protože právě ten se stal senátorem a vyhráli i někteří nezávislí senátoři – např. Pavel Fischer.

Hnutí ANO si ale bude moct připsat ještě jeden úspěch. Klub ANO a SOCDEM bude ještě o něco silnější. O členství v tomto klubu projevila zájem dosud nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

V žádosti o přijetí do klubu uvedla, že nadále hodlá na půdě Senátu vystupovat a hlasovat zcela nezávisle, ale současně chce zvýšit efektivitu své práce. Klubu nabídla své téměř třicetileté zkušenosti advokátky veřejného práva, zejména v oblasti hájení práv samosprávy, tedy obcí a měst, neboť si je vědoma toho, že se zázemím senátorského klubu může pracovat efektivněji.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 10041 lidí
„Mít zázemí silného senátního klubu znamená mít lepší podmínky pro práci, a nezastírám, že to bylo mou významnou motivací k tomuto kroku. Nic to nemění na mé vrozené nezávislosti, ani na mých názorech, ani na přístupu k hlasování. Za poskytnutí členského zázemí a servisu i pro nezávislou práci jsem klubu nabídla své právní znalosti, které zase mohou přijít vhod jemu,“ sdělila senátorka.

Nějaký čas se prý pokoušela pracovat na ustavení nového klubu, klubu nezávislých osobností, ale to se nepodařilo. Proto požádala o členství v klubu ANO a SOCDEM.

„Své názory neměním, ale vytvářím si zcela pragmaticky lepší podmínky pro jejich prosazování. Kolegům pak chci být hlavně odbornou oporou,“ dodala Jana Zwyrtek Hamplová.

Pokud někdo senátní volby prohrál, tak prohráli Piráti, protože kupříkladu Ivanem Bartošem podporovaný Marek Hilšer neobhájil svůj post. Druhým poraženým je Tomio Okamura a SPD, protože toto hnutí stále nemá žádného senátora a prohrála i levicová koalice STAČILO! v čele s komunistkou Kateřinou Konečnou, protože tato koalice taktéž nemá senátora.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…