Server přidal ke kauze Dozimetr vysokou političku ANO. Babiš na tiskovce zuřil

01.09.2022 18:27 | On-line

Nejen politici STAN mají mít styky s osobami obviněnými v kauze Dozimetr, která se týká hospodaření pražského dopravního podniku. Ve spojení s jedním z obviněních měla být také někdejší hejtmanka Karlovarského kraje a členka předsednictva hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová. Podle serveru Novlivní.cz se tato poslankyně se svým manželem – politikem ODS Janem Mračkem – dlouhodobě stýkala se stíhaným podnikatelem Zakaríou Nemrahem. „Je to známý mého manžela,“ nepopírá styky s obviněným politička.

Server přidal ke kauze Dozimetr vysokou političku ANO. Babiš na tiskovce zuřil
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Jana Mračková Vildumetzová, která je kvůli své funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny i jednou z nejvýše postavených političek hnutí ANO, se podle zjištění serveru Neovlivní.cz měla se Zakaríou Nemrahem stýkat často a podle svědecké výpovědi prý byl mezi manžely Mračkovými a Zakaríou Nemrahem blízký vztah.

Právě Nemrah je přitom jednou z ústředních postav organizované skupiny kolem někdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (exSTAN). Nemrah podle policie ovlivňoval veřejné zakázky v Praze a měl se podílet na rozdělování úplatků z veřejných zakázek, zejména pražského dopravního podniku.

„Znali se všichni tři delší dobu, bylo to až na přátelské bázi. Zaki (přezdívka Nemraha, pozn. red.) za nimi jezdil i na Karlovarsko, odkud Mračkovi pocházejí,“ uvádí server Neovlivní.cz o stycích Nemraha a Mračkové Vildumetzové.

Politička podle serveru styky se stíhaným podnikatelem nepopírá, v rozhovoru se serverem se však prý snažila tyto vazby bagatelizovat a tvrdila, že společně nikdy nedělali žádný byznys. „Je to známý mého manžela,“ měla také uvést v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dostal ohledně styků Mračkové Vildumetzové s podnikatelem zapojeným do kauzy Dozimetr otázku na čtvrteční tiskové konferenci hnutí ANO před schůzí Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. „Byla na vašem jednání také Jana Mračková Vildumetzová? Protože server Neovlivní.cz přinesl informace, že se scházela s mužem, který je obviněný v kauze Dozimetr. Na dotazy novinářů ty kontakty nepopřela. Tak jestli jste s ní o tom mluvili, chtěli po ní vysvětlení? Spatřujete v tom problém?“ tázala se redaktorka České televize.

Babiš na dotaz reagoval odmítavě. „Paní Mračková se schází se svým manželem… Takže je to dezinformace…“ řekl.

Po další snaze redaktorky o dotaz ji ihned utnul. „Server lže. To je ten známý server, který o nás lže od rána do večera. Nezveřejnil vyjádření paní Mračkové. Paní Mračková má manžela, s kterým chodí někde, a s tím dotyčným pánem se scházel její manžel, co je funkcionář z ODS. A paní Mračková má covid,“ řekl nakonec.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová následně také upozornila, že server „nemluví o jejím manželovi, panu Mračkovi, který je vysokým funkcionářem ODS“. Ten je dle ní kamarádem Nemraha a Mračková Vildumetzová „je prostě jenom vedlejší produkt toho hlavního problému“.

Jan Mraček, který má být podle Schillerové kamarádem Nemraha, je předsedou oblastního sdružení ODS v Chebu a s Janou Vildumetzovou se oženil v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…