Stanjurův balíček: Podvod na většině obyvatel, vzkazuje docent Ševčík

16.09.2024 16:44 | Monitoring

Ekonom Miroslav Ševčík v novém videu pro ParlamentníListy.cz kritizuje vládní konsolidační balíček a jeho dopady na podnikatele, zejména na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Podle něj tento balíček představuje podvod nejen na voličích konkrétních politických stran, ale na celé veřejnosti. Ševčík pro OSVČ navrhuje nižší daňové sazby, které zdůvodňuje podnikatelským rizikem. A zdůrazňuje, že politici by měli nést odpovědnost za chyby v oblasti digitalizace a regulace cen energií.

Stanjurův balíček: Podvod na většině obyvatel, vzkazuje docent Ševčík
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Docent Miroslav Ševčík

„Je to podvod nejen na vlastních voličích – voličích ODS, TOP 09 a některých dalších stran – ale je to podvod na většině obyvatel České republiky. Na všech, kteří pobírají mnohdy nezasloužené prebendy od státu,“ uvedl Ševčík. Zdůraznil ovšem, že těmito lidmi nemyslí učitele, lékaře, pečovatele či policisty, hasiče a záchranáře. „Mám na mysli ty, který berou peníze za to, že by nám měli sloužit jako veřejnosti, ale slouží víceméně zájmům svým a zájmům cizích mocností,“ vysvětlil.

Ševčík zmínil několik problémů, které vnímá jako důsledky špatného vládnutí – od neúspěšné digitalizace stavebního řízení až po neefektivní regulace v oblasti energií, za něž by vládní politici měli být dohnáni k zodpovědnosti. „Kde je jejich zodpovědnost za zpackanou digitalizaci stavebního řízení? Za divná rozhodnutí při regulacích cen v době energetické krize? Kde je jejich zodpovědnost, když v České republice za energii platíme téměř nejvíce ze zemí Evropské unie, a přitom jsme schopni ji vyrábět téměř nejlevněji? Za divná rozhodnutí při přijímání například dekarbonizace výroby elektřiny a tepla? Kde je ta jejich zodpovědnost?“ klade docent otázku.

Vyjádřil svůj názor, že politici by měli nést větší odpovědnost za své chyby, a to i v podobě vyšších daní nebo snížení svých platů. Za chyby politiků dle jeho názoru „zaplatíme my všichni“.

„Nejvíce to odnesou samozřejmě sociálně slabší důchodci, ale už dneska i střední vrstvy,“ poznamenal Ševčík.

Dle jeho názoru OSVČ, kteří čelí podnikatelským rizikům, by měli mít nižší daňové sazby, které by zohlednily jejich riziko a podnikatelskou nejistotu. Tato rizika zahrnují nejistotu ohledně budoucího příjmu, odpovědnost za náklady a závazky, a obecně neznámé faktory, které mohou ovlivnit jejich podnikání.

„Pokud však OSVČ udělá chybné rozhodnutí, okamžitě se to může projevit v jeho životní úrovni a v životní úrovni rodiny včetně dětí. Prostě OSVČ nesou rizika a ta cena rizika by měla být zohledněna ve výši sazby daně z příjmů,“ řekl Ševčík.

Nižší daňová sazba by mohla podnikatelům umožnit větší flexibilitu a lepší schopnost investovat do svého podnikání. Ekonomové často diskutují o tom, jaký vliv mají daně na podnikatelské rozhodování a investice – nižší daně mohou podněcovat k větší investici a rozvoji, zatímco vyšší daně mohou podnikatele odrazovat.

Ševčík má za to, že současný daňový systém a byrokracie přispívají k nedostatku určitých profesí, a to i kvůli nevhodnému nastavení daňové politiky a vzdělávacího systému. „Proč si myslíte, že nám chybí opraváři, malíři, instalatéři, údržbáři či další profese? Je to mimo jiné způsobeno i nastavením celého systému. Od vzdělávacího systému počínaje, až právě po daňový systém, a celkovou byrokratizaci našich životů konče,“ upozornil docent.

I proto je toho názoru, že osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) by měly mít daňovou sazbu nižší.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kde jsou asi dnes ti, kteří v r. 1989 křičeli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 16.09.2024 17:40:45
"Odborníci na svá místa"? Máme tam pořád uvědomělé straníky, kteří klidně odhlasují, že 2+2=7 a ani se nezačervenají. Takhle řízený stát má jediný směr vývoje a to do kopru. Dnes z politických důvodů jsou odborníci sesazováni ze svých pracovních pozic, viz zrovna p. Ševčík, který nesouhlasí, že 2+2=7. A na vysokých vládních místech jsou jen uvědomělí straníci, kteří místo odborníky se obklopí loajálními kamarády straníky s nulovou odborností. Takhle vidíme, že sešup státu ke dnu se povážlivě zrychlilo.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …