Tak to je zlé. Ekonomka viděla čísla pro Česko. Vážné otázky

25.08.2021 22:25 | Zprávy

Ekonomka Helena Horská je zděšená tím, jak slabá byla ve druhém čtvrtletí roku 2021 česká ekonomika. Podle odhadů mělo naše HDP růst o přibližně o dvě procenta, ovšem předběžný výsledek je daleko za očekáváním a ukazuje růst jen pouhých 0,6 procenta. Mnohem více se dařilo třeba Polsku nebo Maďarsku, přičemž průměrný růst HDP v celé eurozóně dosáhl kýžených dvou procent.

Tak to je zlé. Ekonomka viděla čísla pro Česko. Vážné otázky
Foto: Archiv
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Horská na svém twitteru zveřejnila předběžný odhad růstu HDP za druhé čtvrtletí roku 2021 a pro českou ekonomiku se jedná o velký propadák. „Pořád mi neskutečně chabá výkonnost CZ ekonomiky za 2q21 nedá spát. Průběžná data naznačovala rychlé oživení. To se nám tak extrémně zvýšila dovozní náročnost výroby + spotřeby? To sklady firem praskají ve švech? Nebo přijde revize?“ ptá se ekonomka a dodává, že za týden by s konečnými čísly mělo být jasněji.

 

 

Podle předběžných dat je česká ekonomika daleko za očekáváním, když tempo růstu HDP dosáhlo pouze 0,6 procenta, ačkoliv odhad Raiffeisenbank (žlutá hodnota) i vážený průměr všech bankovních odhadů (modrá hodnota) počítal s růstem kolem dvou procent.

Daleko lépe si naopak vedlo třeba Polsko, které se ke kýženým dvěma procentům dostalo, nebo třeba Maďarsko, které odhadovaný růst 1,4 procenta téměř dvojnásobně překonalo s růstem 2,7 procenta. Nejlépe si vedlo Rakousko, kterému byl odhadován velký růst přes tři procenta, a podle předběžných výsledků to vypadá dokonce na růst HDP od 4,3 procenta. Celkový růst eurozóny by měl mírně překonat odhady a skončit na úrovni rovných dvou procent.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …