Tři poslanci zároveň řídí vysoké školy. Konference rektorů by to chtěla zakázat

05.12.2013 22:14 | Zprávy

Děkan či rektor by zároveň podle rektorů neměl vykonávat funkci poslance. Na čtvrtečním zasedání se Česká konference rektorů vyslovila také proti pravidlům financování vědeckých projektů z EU, které se prý neustále mění. Chtějí zároveň, aby se ministerstvo vymezilo proti pobočkám zahraničních vysokých škol.

Tři poslanci zároveň řídí vysoké školy. Konference rektorů by to chtěla zakázat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Rektoři vysokých škol

V říjnových parlamentních volbách získali poslanecký mandát děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice Simeon Karamazov (ODS), děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích František Vácha (TOP 09) a rektor brněnského Vysokého učení technického Karel Rais (zvolen za hnutí ANO). Raisovi ale v lednu mandát rektora končí.

"Souběžné vykonávání funkce poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a funkce rektora nebo děkana považuje Česká konference rektorů za neslučitelné, zejména z důvodu časové zátěže," shodli se ale ve čtvrtek rektoři. V případě, že by nejvyšší zástupci univerzit vykonávali obě funkce, utrpěly by tím prý jejich akademické povinnosti. Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka si také někteří rektoři myslí, že by tímto mohla utrpět politická neutralita školy. Ke složení mandátu ale nemůže děkany ani rektory nikdo nutit.

Rektoři také vyzvali Ministerstvo školství, aby legislativně ošetřilo problematiku zahraničních poboček vysokých škol působících v Česku. Některé tyto programy jsou totiž podle rektorů nekvalitní a jejich zřizovatelé ani ministerstvu nenahlásí, že v Česku působí. "Mají šanci se vymanit z nějakého dohledu," upozornil předseda konference a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Zeman už profesory jmenovat nebude

Výtky vůči ministerstvu mají rektoři i v oblasti evropských fondů. "Česká konference rektorů zásadně nesouhlasí s tím, že i přes dílčí zlepšení v administraci projektů financovaných z evropských zdrojů stále Ministerstvo školství v řadě případů klade podmínky a stanovuje pravidla, která jsou nad rámec platných zákonů, jsou alibistické a prakticky nesplnitelné," uvedli rektoři ve svém usnesení.

Jednání se zúčastnil ministr školství Dalibor Štys, rektoři s ním nenašli shodu v otázce jmenování profesorů. Na nejvyšší akademický titul je nyní navrženo kolem 70 kandidátů. Ministerstvo ale podzimní jmenování odložilo, dokud neprojde novela, která by jmenovací pravomoc převedla z prezidenta na ministra školství. Prezident Miloš Zeman se totiž po kauze kolem jmenování literáta Martina C. Putny vyjádřil, že profesory už jmenovat nechce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

19:15 Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

Poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová začala na sociálních sítích vyhrožovat lídrovi SPOLU Janu Sko…