Ukrajinci. Nebo Rusové. Nord Stream 1 i 2 někdo navrtal

27.09.2022 10:47

Po poklesu tlaku v nikdy nezprovozněném plynovodu Nord Stream 2 se objevily blízko sebe dvě trhliny také na plynovodu Nord Stream 1, jehož prostřednictvím dodávky plynu proudily do Německa až do konce srpna, kdy je Rusko zcela ukončilo pod požadavkem zrušení sankcí. Zatímco společnost spravující plynovod zatím příčiny nekomentovala, začínají se po nalezení míst poškození plynovodů nedaleko od sebe objevovat názory, že tohle „nebyla náhoda“. Také německé úřady podle médií pracují s verzí, jež má za to, že šlo o „cílený útok“. Ukazují na 2 státy.

Ukrajinci. Nebo Rusové. Nord Stream 1 i 2 někdo navrtal
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Technický plyn z nezprovozněného plynovodu Nord Stream 2 začal do Baltského moře unikat v noci z neděle na pondělí a provozovatel plynovodu uvedl, že tlak v potrubí klesl přes noc ze 105 na 7 barů.

„V noci na dnešek zaznamenal dispečer plynovodu Nord Stream 2 rychlý pokles tlaku plynu na lince A plynovodu,“ uvedl dle agentury Reuters provozovatel plynovodu Nord Stream 2 a ruský vývozce plynu Gazprom odkazoval s otázkami kolem incidentu právě na něj.

Pokles tlaku na obou linkách plynovodu Nord Stream 1, který od poloviny června pracoval se sníženou kapacitou do srpnového úplného zastavení dodávek, pak provozovatel oznámil v pondělí večer se sdělením, že se „příčiny vyšetřují“.

Úniky na plynovodu byly objeveny ve švédských a dánských vodách, krátce poté, co se našel i únik z nedalekého Nord Stream 2 a mluvčí Švédské námořní správy agentuře Reuters řekl, že jsou „velmi blízko sebe“ severovýchodně od dánského ostrova Bornholm. Co úniky způsobilo, zatím prý není bezprostředně jasné.

Německá vláda po zprávě uvedla, že je v kontaktu s dánskými úřady a spolupracuje s místními orgány činnými v trestním řízení, aby zjistila, co náhlý pokles tlaku v potrubí způsobilo. Dánské ministerstvo energetiky se odmítlo vyjádřit.

Z médií však prosakují informace, že je jen velmi malá šance, že by šlo o náhodu a právě s verzí úmyslné sabotáže podle listu Tagesspiegel pracují i německé úřady.

Jelikož jde o velké ztráty tlaku a poškozena byla krátce po sobě hned trojice podmořských potrubí, vyšetřovatelé již prý těžko připouští jinou variantu, než že jde o sabotáž. „Naše představivost již nepřipouští scénář, který by nebyl cíleným útokem,“ řekl pro Tagesspiegel zasvěcený zdroj.

Někdejší německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin pro ntv Frühstart řekl, že ocelové potrubí muselo být někým narušeno a musí se vyšetřit, zda nešlo o útok.

Podobný útok provedený na mořském dně podle bezpečnostních kruhů seznámených s vyšetřováním není nikterak banální a musel být proveden pomocí útoku ponorky či námořními potápěči.

Tagesspiegel uvádí, že německé úřady nyní pracují s dvojí verzí. První z nich hovoří o útoku ukrajinských jednotek, které by takto vyřadily plynové spojení Německa s Ruskem a zůstalo by tak napojení Evropy na Rusko již pouze přes Ukrajinu, Polsko a Turecko.

Plyn už však tímto potrubím neproudil nyní a je tedy otázka, čeho by tím Ukrajina dosáhla. Ve hře je také dle vyšetřovatelů zároveň i operace Rusů provedená pod „falešnou vlajkou“, kteří by tímto útokem na plynovody mohli těžit z nejistoty a růstu cen plynu a pokusit se sabotáž připisovat Kyjevu.

Prezident Spolkové síťové agentury Klaus Müller míní, že je situace po incidentech na obou plynovodech dosti „napjatá“.

Podle nejnovější zprávy mají být německé zásobníky plynu již přes 91 % naplněné a stále se i přes ukončení ruských dodávek skrze Nord Stream daří toto číslo zvyšovat. Dodávky plynu v Německu jsou v tuto chvíli prý stabilní, avšak vzhledem k aktuálním událostem je situace napjatá a „nelze vyloučit další její zhoršení“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…