Ukrajinec: „Géniové“ – naši velitelé. Sekají jednotky na menší a menší

23.07.2024 9:46 | Zprávy

Dron střídá dron, raketa raketu. Ruští agresoři bránící se Ukrajince nešetří a Ukrajinci odpovídají údery na ruskou ropnou infrastrukturu. A ukrajinští vojáci popisují, co zažívají v oku bouře. Bouře u Toretsku, do kterého teď Rusové mohutně buší. „Myslím, že válka skončí v roce 2025, možná 2026, pak se věci trochu zjednoduší,“ řekl jeden z ukrajinských vojáků. Je přesvědčen, že vojáci budou muset na východě země zůstat i pak, jinak tam Rusové přijdou znovu.

Ukrajinec: „Géniové“ – naši velitelé. Sekají jednotky na menší a menší
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Válka na Ukrajině trvá již více než 880 dní a jak ruští okupanti, tak bránící se Ukrajinci vysílají nad území nepřítele drony.

Ukrajinské síly provedly 22. července nálety dronů na ruskou ropnou infrastrukturu v Krasnodarském kraji a vojenskou leteckou základnu v Rostovské oblasti.  Informoval o tom washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na další zdroje. Zdroje z Hlavního ukrajinského ředitelství vojenské rozvědky (GUR) uvedly, že ukrajinské síly provedly dronový útok proti ropné rafinérii v Tuapse v Krasnodarském kraji. Ruští prováleční blogeři si stěžují, že ruská vláda není schopná ochránit kritickou infrastrukturu před ukrajinskými útoky.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 22. července ukazují útok dronu proti letecké základně Morozovsk v Rostovské oblasti. Ruský zdroj tvrdil, že ukrajinské síly vypustily nejméně deset dronů zaměřených na leteckou základnu Morozovsk a poškodily jeho infrastrukturu. Guvernér Rostovské oblasti Vasilij Golubev tvrdil, že padající trosky dronů způsobily požár v severní Rostovské oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že ruské síly zničily 47 dronů nad Rostovskou oblastí a osm dronů nad Krasnodarským krajem,“ napsal ISW.

Čtyři lidé, včetně dvou teenagerů, byli zraněni v důsledku ruských úderů na Očakov v Mykolajivské oblasti ráno 23. července, napsal server Ukrajinská pravda s tím, že mezi zraněnými je i sedmnáctiletý mladík i patnáctiletá dívka.

Mezitím ukrajinští vojáci pobývají v oku bouře Toretsku. Podle serveru Kyiv Independent jsou tu zákopy jen 150 metrů od sebe. Ten ukrajinský je prý plný bahna a chodníčků zpevněných dřevěnými prkny.

„Tyto zákopy jsou posledními pozicemi, které drží ukrajinské síly: Nad vršky pískem pokrytých palebných stanovišť je území nikoho, fráze, která si zachovává veškerý význam, který získala v první světové válce,“ napsal server.

Především večer roste napětí. Podle vojáků prý děs narůstá ve chvíli, kdy vojáci slyší od svých velitelů, že by brzy mohli přijít Rusové.

Maskovací sítě jsou zde znatelně ožehnuté: Pouhé dva dny předtím byla pozice zaměřena palbou z několika raketometů Grad. Výstřely z minometů a houfnic hvízdají nad pozicí v pravidelných intervalech. Mít vhodné místo k úkrytu před neustálou dělostřeleckou palbou a pády dronů je důležitější než kdy jindy.

Sektor je obsluhován ukrajinskou 28. mechanizovanou brigádou, podle serveru Kyiv Indpendent jednou z nejzkušenějších bojových jednotek země, která zde poté, co sehrála hlavní roli při osvobozování Chersonu, působí již více než rok a půl.

Na ruské straně to pravděpodobně bude vypadat stejně.

Na ukrajinské straně tady bojují dobrovolníci, kteří na východě země čelili Rusům ještě před rokem 2022 a vedle nich tu prý najdeme trestance, kteří raději narukovali, dobrovolníky, co utekli z území okupovaných Ruskem, ale také vojáky, kteří byli jednoduše mobilizováni. Čelí tady Rusům, kteří využili výpadku západní pomoci určené pro Ukrajinu.

Ukrajinští velitelé, kterým podle serveru Kyiv Independent  zdejší vojáci posměšně říkají „géniové“, prý zdejší jednotky dělí na menší a menší skupiny, až na úroveň rot a aplikují na bojišti mikro management, pro který se vojáci začínají na své velitele zlobit.

„Myslím, že válka skončí v roce 2025, možná 2026, pak se věci trochu zjednoduší,“ řekl jeden z vojáků. Je přesvědčen, že vojáci budou muset na východě země zůstat i pak, jinak tam Rusové přijdou znovu.

Koks, 42letý rodák ze Žytomyru s holou hlavou a dlouhým motorkářským plnovousem, strávil v této části Doněcké oblasti celou totální válku. Koksovy předchozí zkušenosti a pevný komunikační styl vedly k tomu, že byl vybrán jako vrchní velitel na této pozici. „Není to špatné, líbí se mi to. Ano, zabíjejí nás, ale přesto…“ řekl a jeho hlas pomalu utichl.

„Když se na pozicích podělíte o svůj poslední kousek chleba nebo kapku vody, protože nás nemohou zásobit, když se ocitnete uprostřed pekla, pochopíte, kdo jsou vaši skuteční bratři, kdo jsou skuteční muži. Skuteční muži jsou ti, kteří jsou tady.“

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na článek nereagujte. Píše to policejní provokatér., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 23.07.2024 12:07:44

|  14 |  0

Další články z rubriky

Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

22:25 Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

Tucker Carlson se vypravil napříč Spojenými státy se svou živou diskusní show. Do Kalifornie si pozv…