Vinaři si oddechli. Spotřební daň na víno nebude

03.12.2012 13:30 | Zprávy

Nová spotřební daň na víno se zatím zavádět nebude. Ministerstvo financí chtělo, aby se z litru tichého vína platila daň 10 korun. Ohrožovalo by to ale konkurenceschopnost českých výrobců.

Vinaři si oddechli. Spotřební daň na víno nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Podle serveru E15.cz to vinařům na setkání v Mikulově oznámil první náměstek ministra financí Ladislav Minčič. „Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen,“ slíbil.  Prý se hledala cesta, jak zavést daň na nekvalitní dovozová vína a zároveň nezničit malé české vinaře.

Nebylo by spravedlivé, kdyby Česko daň zavedlo

Daň na tiché víno nemá žádný stát Evropské unie, který vyrábí víno, kromě Francie. Ostatní státy ale tiché víno zdaňují. Jedná se zejména o severské země, pobaltské státy, Velkou Británii, Irsko a Polsko.

Svaz vinařů a Vinařská asociace uvítaly rozhodnutí ministerstva. „Nebylo by spravedlivé, aby Česká republika jako jediná ze zemí EU produkující víno zavedla spotřební daň. Ani Řecko, Španělsko či Portugalsko nikdo v krizových dobách netlačí k tomu, aby ji zavedly,“ řekl serveru E15.cz předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Vinaři proti zákonu protestovali peticí i odbornou analýzou dopadů daně

Vinařům prý pomohla protestní petice, pod kterou se podepsalo více než 40 tisíc lidí. Svaz vinařů si také od společnosti Ernst & Young nechal udělat analýzu dopadů nenulové sazby daně.

Ministerstvo financí přišlo s nápadem zvednout spotřební daň na tiché víno z nuly na deset korun za litr na začátku letošního roku. Státnímu rozpočtu to mělo ročně vynést 1,5 miliardy korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Kmotři

Jestli ODS podle vás řídí kmotři, jak vysvětlíte, že jste s nimi spolupracovali a evidentně vám to dosud nevadilo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jim to tady shnije.“ Zuřivá zákaznice v supermarketu. Mezitím na trhu jiná situace

21:57 „Ať jim to tady shnije.“ Zuřivá zákaznice v supermarketu. Mezitím na trhu jiná situace

Ceny zeleniny, ovoce, ale i potravin jsou jako na houpačce. Pokud nesledujete nejaktuálnější akce, m…