Volebnímu senátu vyprší lhůta pro rozhodnutí o kandidátech

13.12.2012 6:26 | Zprávy

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes oznámí, jak rozhodl o stížnostech nezaregistrovaných uchazečů o prezidentskou funkci. Využije tak celou patnáctidenní lhůtu, kterou mu dává zákon. Celkem se soudci musejí vypořádat s devíti podněty. Volební senát s předsedou Vojtěchem Šimíčkem po celou dobu jednal za zavřenými dveřmi a soudci nechtěli svůj postup nijak komentovat.

Volebnímu senátu vyprší lhůta pro rozhodnutí o kandidátech
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvíce pozornosti poutají stížnosti tří kandidátů, kteří sice shromáždili potřebných 50.000 podpisů, ale ministerstvo vnitra je po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z volby. Jde o senátora Tomia Okamuru, ekonoma Vladimíra Dlouhého a předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou.

Dojde i na Ústavní soud?

Všichni tři se domáhají toho, aby je soud vrátil do boje o Hrad. Zpochybnili zejména výpočet podílu neplatných podpisů. Ministerstvo totiž sčítalo chybovost v obou kontrolních vzorcích, ačkoliv ji podle některých odborníků mělo zprůměrovat. Další návrhy podali uchazeči o prezidentskou funkci, kteří potřebný počet podpisů vůbec neshromáždili.

Je možné, že po Nejvyšším správním soudu se bude registracemi kandidátů zabývat také Ústavní soud. Mohlo by to zkomplikovat či odložit první přímou volbu hlavy státu. Ústavní soud neváže při rozhodování žádná lhůta. Předseda soudu Pavel Rychetský už v minulosti vyjádřil pochybnosti o vhodnosti a ústavnosti zákonné úpravy přímé volby. V pravomoci soudu je odložení voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Po videu s Otíkem Foltýnem: Fašounek Jindolf von Reich, zuří plukovník a píše o kálení

18:09 Po videu s Otíkem Foltýnem: Fašounek Jindolf von Reich, zuří plukovník a píše o kálení

Předseda hnutí PRO Jindřich Rajchl vyzval do debaty „jeden na jednoho“ vládního zmocněnce pro strate…