Vyhraje Le Penová? Scholz už hledá, co udělá s Ukrajinou. Těžce

03.07.2024 7:30 | Zprávy

Marine Le Penová ještě nevyhrála volby do Národního shromáždění, ale německý kancléř Olaf Scholz už hledá spojence pro případné potýkání s ní. Partnerem mu může být např. polský premiér Donald Tusk. Jenže to má háček. A ačkoli Velká Británie už není členem EU, vzhledem k posílení pozice Marine Le Penové existuje možnost, že by vláda v Londýně mohla mít na kontinentě větší vliv.

Vyhraje Le Penová? Scholz už hledá, co udělá s Ukrajinou. Těžce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Šéfka francouzského Národního sdružení volby ještě nevyhrála, čeká na výsledky druhého kola, ale německý kancléř Olaf Scholz už hledá partnery, s nimiž by mohl posílit svou pozici jako přípravu na setkání s Le Penovou či jejím příbuzným a možným příštím premiérem Francie Jordanem Bardellou.

Scholz se rozhodl uzavřít spojenectví s polským předsedou vlády Donaldem Tuskem. Německý deník Bild v této souvislosti upozornil na dva zásadní body. Zlepšení vztahu obou zemí napomohlo, že Tusk nepokračuje v tlaku na Berlín, aby do Varšavy vyplatil 1,3 bilionu eur, což požadovala vláda dnes opoziční strany Právo a spravedlnost. Server nejčtenějšího německého listu však upozornil, že polsko-německé vztahy nezůstanou, navzdory vstřícnému kroku Tuska bez poskvrny. A opět kvůli penězům.

„Scholz ve Varšavě zdůraznil, že Německo a Polsko patří mezi největší podporovatele Ukrajiny – politicky, vojensky i v přijímání uprchlíků. Obě země také hrály vedoucí roli v oblasti Baltského moře a při ochraně východního křídla NATO. Tusk řekl, že Německo vidí jako vedoucí sílu ‚pro společnou bezpečnost Evropy včetně Polska‘. Jenže: Zejména na toto téma je mezi nima dvěma velký rozdíl! Tusk chce, aby byla východní hranice bezpečnější, a požaduje za to peníze EU. Přicházely by hlavně z Německa. Tomu se chce Scholz vyhnout. Stále musí doma vyřešit rozpočtovou krizi...“ napsal server.

Project Syndicate, mezinárodní mediální organizace, upozorňuje, že jak francouzský prezident Macron, tak německý kancléř Olaf Scholz jsou po výprasku v evropských volbách oslabení a nemají tedy dost sil řídit francouzsko-německý evropský motor. „Právě jsme získali šokující pohled na politický úpadek v nejvlivnějších zemích EU, zejména ve Francii a Německu,“ popsal evropské volby Project Syndicate, z jehož materiálu citoval server politického listu Gazeta Wyborcza.

„Snad největší obětí těchto voleb do EP bude evropská jednota v zásadních geopolitických otázkách. S probíhajícími válkami na Ukrajině a na Blízkém východě a s vyhlídkou na návrat Donalda Trumpa do Bílého domu je těžké si představit horší dobu pro Evropu bez řízeného kormidla,“ zhodnotil situaci Syndicate.

Tato situace může být příležitostí pro Polsko.

„Jsme samozřejmě dva velmi proevropské národy a dvě velmi proevropské vlády,“ řekl Scholz o Polsku a Německu. „Víme, že naše budoucnost může uspět pouze společně s Evropou, a to je také základem toho, proč jsme podle mého názoru dosáhli velmi konkrétních dohod o tom, co budeme dělat dál,“ poznamenal Scholz podle agentury Reuters.  

Po úterních mezivládních jednáních, prvních od roku 2018, Německo a Polsko představily společný akční plán, ve kterém se dohodly na diskusi o posílení obranné spolupráce, včetně silnější přítomnosti NATO na východní hranici aliance, a koordinaci pomoci Ukrajině. Byly však vidět i rozdíly v obraně.

Tusk byl hlasitým zastáncem společného financování obranných projektů EU. „Polsko utrácí obrovské množství peněz na zbrojení,“ řekl Tusk. „Byl bych rád, kdyby naše úsilí bylo dobře koordinováno s úsilím ostatních zemí.“

Ale Scholz řekl, že blok by se neměl podílet na financování nákupů zbraní nebo národních rozpočtů na obranu.

Podle Project Syndicate se tu otevírá prostor pro Velkou Británii. Navzdory tomu, že není členskou zemí EU.

„I když vítěz ve Spojeném království 4. července nezíská žádné křeslo v Evropském parlamentu ani v Evropské radě, stále může mít klíč ke sjednocení Evropy, aby se vypořádala s nejnaléhavějšími výzvami. To znamená, že všechny oči na kontinentu jsou paradoxně upřeny na Labouristickou stranu, pravděpodobného vítěze, a jejího vůdce Keira Starmera,“ uzavřel Syndicate.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 35 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je vidět, že Němcům už otrnulo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 03.07.2024 8:48:57
Já být jimi tak si vzpomenu na Stalingrad a o východu Evropy bych nechtěla ani slyšet. Tahle banda je nepoučitelná.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

12:05 Pekarovou natočili, jak „paří“ ve Varech. Lidé to nevydrželi

To se slaví, když všichni platíme. Šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová A…