Vykašlal se na to. Ulehčí mu to práci. Od Babiše zahřmělo na Rakušana. Kvůli Ukrajincům

14.12.2022 20:30 | Ze sítí

Poslankyně, bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se na svém facebookovém profilu vyjádřila k tomu, že nepodpořila schválení dalšího zákona Lex Ukrajina 4. „Dodnes nevíme, kolik uprchlíků zde máme, a kolik je jich třeba již zpět na Ukrajině nebo v jiné zemi EU,“ kritizuje. Zákon prý ulehčí práci ministrovi Rakušanovi, ale nezjistí se to, co je potřeba.

Vykašlal se na to. Ulehčí mu to práci. Od Babiše zahřmělo na Rakušana. Kvůli Ukrajincům
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Vít Rakušan v Partii.

„Ano, je to pravda. Nepodpořila jsem schválení dalšího zákona Lex Ukrajina 4. Ale nemá to vůbec nic společného s tím, že bych si neuvědomovala složitou situaci lidí, které jsme přijali před válkou nebo dokonce, že bych chtěla, aby se vrátili teď hned zpět do míst válečného konfliktu. Problém je v něčem jiném, a já bych ho chtěla nahlas pojmenovat. Takže aby bylo jasno, já jsem nepodpořila Lex Ukrajina 4 z těchto důvodů,“ zmínila Mračková Vildumetzová a vyjmenovala, proč tak učinila.

„Registrace k prodloužení dočasné ochrany proběhne on-line, osobní návštěvy se pak natáhnou až do září, což je nepřiměřeně dlouho na to, že je to jediný nástroj, jak o uprchlicích získat dostatečné množství informací a podle nich upravit systém podpor, ale i restrikcí. To jistě usnadní práci panu ministrovi, ale nevyřeší to řadu problémů, které způsobil na začátku roku. Dodnes nevíme, kolik uprchlíků zde máme, a kolik je jich třeba již zpět na Ukrajině nebo v jiné zemi EU. Ani ovšem nezjistíme třeba jejich profesní složení nebo to, kde vlastně fyzicky jsou,“ zmínila.

V návrhu podle jejích slov úplně chybí nastavení systému sociální podpory v souvislosti s integrací a adaptací uprchlíků. „Mimo jiné i ministr Jurečka přiznal, že návrh není dokonalý, protože v něm chybí testování příjmů, abychom věděli, zda náhodou nejsou třeba lékaři zneužíváni na práci za extrémně nízké mzdy, nebo prokazování majetku, nyní se humanitární příspěvek vyplácí automaticky bez ohledu na to, zda daný člověk pracuje, nebo ne. A tento stav potrvá až do dubna 2023,“ popsala Mračková Vildumetzová.

„Zákon vůbec neřeší dlouhodobé ubytování uprchlíků. V tuto chvíli jsou kapacity naplněné a ČR nemá téměř žádné rezervní kapacity. Ani po ¾ roce ministr nevyřešil provoz krajských asistenčních center. Dodnes nejsme vůbec připraveni na případnou další migrační vlnu, není jasné kdy, kdo a jak co udělá, není téměř žádná materiální podpora například ve Správě státních hmotných rezerv. To by znamenalo kolaps i při menších migračních vlnách, než té z letošního jara. Ministr nechce tento problém řešit a přesouvá odpovědnost na zmocněnkyni pro lidská práva Laurenčíkovou. Ta samozřejmě nemá dostatečné kompetence, takže problémy budou dál pokračovat a ministr je nevyřeší,“ zmínila další své důvody.

„Ministr vnitra Vít Rakušan tento zákon opět předložil ve stavu legislativní nouze. Pro to však není vůbec žádný důvod. Kromě toho se vykašlal na jeho přípravu a nyní to dobíhá na poslední chvíli. O prodloužení dočasné ochrany se rozhodlo na evropské úrovni v říjnu! Ministr se ani neobtěžoval dorazit do Sněmovny na projednávání tohoto zákona. Což je velmi nešťastné, protože nemůže ten zákon vysvětlit, a především je to přezíravé vůči všem poslancům, které tím degraduje na tupé schvalovače jeho výmyslů,“ zakončila pak kriticky Mračková Vildumetzová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…