Výpočet: Žijte do sta let a Drábkův penzijní systém se vám vyplatí

13.11.2012 7:16 | Zprávy

Co potřebuje člověk k tomu, aby se mu vyplatilo spořit v „druhém pilíři“ penzijního systému, který má být zaveden od ledna a nyní je mohutně propagován? Mít nadstandardní příjmy nestačí. Také je třeba genetických dispozic k dlouhověkosti, protože systém je nastaven tak, že jako nejvýhodnější se jeví až v případě, že prožijete v důchodu třicet a více let. Vzhledem k věku odchodu do důchodu to představuje bezmála stovku.

Výpočet: Žijte do sta let a Drábkův penzijní systém se vám vyplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle oficiálních údajů ministerstva práce a sociálních věcí se současná důchodová reforma vyplatí pouze lidem, kteří se plánují dožít 98 let a více. Spoření v „druhém pilíři“ se totiž i podle ministerských výpočtů jeví nejvýhodnější pouze tehdy, když by se z něj čerpalo třicet a více let. To při věku odchodu do důchodu znamená vydržet téměř do stovky.

MF DNES počítala výhodnost spoření na modelovém příkladě třicetiletého muže s nadstandardním hrubým platem 35 tisíc měsíčně. Tedy právě takového klienta, pro kterého má být podle ministerstva spoření v druhém pilíři nejlákavější.

Do důchodu odejde v 67 letech a deseti měsících. Pokud si nikde nebude spořit, bude jeho důchod necelých patnáct tisíc. Pokud si bude spořit ve druhém pilíři, který má být od ledna zaveden, vzrostl by jeho pravidelný důchod asi o 1750 korun.

Jenže pokud by do druhého pilíře nevstupoval a na přilepšenou si spořil soukromě, vydělal by ještě více. V tom případě by jeho důchod přesahoval sedmnáct tisíc. A tato varianta vychází nejvýhodněji i u lidí s výrazně nadstandardními příjmy.

Spoření v druhém pilíři se podle deníku stává nejvýhodnější, jen pokud by si penzista rozdělil čerpání na třicet a více let. Pak by si sáhl na tisícikorunové přilepšení, které ministerstvo v druhém pilíři nabízí. Pokud tedy bude chtít, aby se mu spoření v průběžném systému s druhým pilířem vyplatilo, bude si muset čerpání penze naplánovat až do stovky.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

4:44 Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

V sousedním Německu se objevilo podezření na nákazu životu nebezpečnou krvácivou horečkou Marburg. „…