Zablokovaný přístup? Válka Muska s brazilským soudcem. Miliardář udělal další krok

31.08.2024 7:51 | Monitoring

Brazilský dozorčí orgán se po soudním příkazu snaží zablokovat přístup k sociální síti X Elona Muska. Ten nyní radí uživatelům, kterým byly účty zablokovány, jak mohou jeho platformu používat dál, informuje agentura Reuters.

Zablokovaný přístup? Válka Muska s brazilským soudcem. Miliardář udělal další krok
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Nejvyšší soud v dubnu nařídil zablokování několika účtů na síti X a zdůvodnil to šířením dezinformací a nenávisti. X nejprve účty zablokovala, ale majitel služby Elon Musk krátce poté napsal, že blokování zruší. 

Místo toho, aby Muskova sociální síť X požadavku brazilské justice zablokovat některé účty uživatelů vyhověla, raději preventivně uzavřela své kanceláře v Brazílii kvůli právním hrozbám ze strany soudce Alexandra de Moraese.

Manažeři sítě X byli „nuceni“ uzavřít pobočku, protože brazilská justice rozhodnutím soudce Moraese hrozila, že dojde k zatýkání v pobočce platformy X, pokud ta neuposlechne nařízení o uzavření účtů, které brazilská vláda považuje za problematické.

„Je to naprostá ostuda spravedlnosti,“ komentoval před dvěma týdny brazilskou justici Musk na své síti.

V pátek brazilský telekomunikační úřad oznámil, že pozastavuje přístup k sociální síti X Elona Muska v zemi, aby splnil příkaz soudce, který s miliardářem vede několikaměsíční spor.

Brazilský soud hrozil síti X zablokováním, pokud Musk nejmenuje nového zákonného zástupce. Ve čtvrtek platforma X dostala 24 hodin na to, aby doručila soudu jméno svého nového zákonného zástupce v zemi. Protože oblíbená sociální síť nedodržela soudem stanovenou lhůtu pro jmenování právního zástupce v Brazílii, došlo tak k pozastavení její činnosti.

Musk argumentoval tím, že se soudce Nejvyššího soudu Alexandre de Moraes snažil prosadit neoprávněnou cenzuru, zatímco soudce trval na tom, že sociální média potřebují regulaci nenávistných projevů, informovala agentura Reuters.

„Zavírají první zdroj pravdy v Brazílii,“ uvedl Musk v pátek ve svém příspěvku na X. Rozhodnutí soudce by mohlo způsobit, že platforma X ztratí jeden ze svých největších a nejžádanějších trhů.

V pátek pozdě večer byla síť X v Brazílii stále přístupná, ačkoli někteří Brazilci na jiných platformách psali, že jejich přístup k X byl již zablokován. Tři z hlavních telekomunikačních operátorů v zemi uvedli, že přístup začnou blokovat od půlnoci, jak uvedl místní zpravodajský server UOL.

Lidem, kterým byl účet na sociální síti X zablokován, Musk nyní radí, aby si koupili a používali VPN, který jim umožní změnit IP adresu na jinou zemi a budou se moci dostat na X i přes blokovaní. „Nyní by byl také vhodný čas stáhnout si VPN v případě, že budete zablokováni,“ radil Elon Musk.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

15:59 Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

ČT pořádá debatu lídrů politických stran, ale nastavila takové podmínky, že někteří lídři se jí nesm…