Zahradil se zastal Babiše a odfrknul si nad kritikou Orbána a spol. z EU. Do toho nemají co mluvit!

12.07.2019 21:48 | Zprávy

Česká republika bude mít v novém Evropském parlamentu dva místopředsedy, při obsazování nejvyšších unijních funkcí ale přišla zkrátka. Hostem Interview Plus Českého rozhlasu byl europoslanec za ODS Jan Zahradil, který ve volbě předsedy Evropského parlamentu skončil druhý. Palbu kritiky na českého premiéra při obsazení postu šéfa Evropské komise pak nesdílí.

Zahradil se zastal Babiše a odfrknul si nad kritikou Orbána a spol. z EU. Do toho nemají co mluvit!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Ve volbě předsedy Evropského parlamentu skončil europoslanec Jan Zahradil (ODS) jako druhý. David-Mariu Sassoli zvítězil tím nejtěsnějším možným způsobem. „Byl to nejhubenější výsledek nebo nejhubenější volební vítězství při volbě předsedy Evropského parlamentu,“ zhodnotil volební výsledek, kde Sassoli získal jen asi o deset hlasů více než potřeboval.

Svědčí to podle něho o nespokojenosti alespoň části lidové strany s dohodou, že kandidát eurolidovců Manfred Weber nebyl jmenován nebo navržen na předsedu Evropské komise. „Část eurolidovců se odmítla dál na této dohodě podílet v Evropském parlamentu,“ připomenul Zahradil. 

Česká republika bude mít v novém Evropském parlamentu dva místopředsedy. „Ano, je to hezké,“ uvedl a dodal, že je to poprvé, co se něco takového stalo. Nově zvoleným místopředsedům pogratuloval. „Jiný určitě je,“ zhodnotil současné rozpoložení europarlamentu a odkázal například ke svým výsledkům na pozici předsedy EP. „Dostal jsem 160 hlasů, což je zhruba dva a půlkrát více než má naše frakce členů,“ uvedl s tím, že předpokládá, že na sebe nabalil eurokritické hlasy. V EP zasedá více než 400 nových europoslanců. „To tu také ještě nebylo,“ řekl.

Zhodnotil také společné pojítko konzervativců. „Na Kaczyńském a Orbánovi se mi líbí důraz na národní stát a zájmy. To máme jako konzervativci společné napříč Evropou,“ zhodnotil s tím, že česká společnost je více liberálnější a sekulárnější, takže ve srovnání s českými konzervativci jsou Kaczyński a Orbán určitě konzervativnější v sociálních otázkách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

19:17 Jurečka chce přidat politikům. A Pekarová „zase na výletě“. Lidé už ve varu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je na zahraniční cestě v jihovýcho…