Zákaz alkoholu. Mezi Piráty téma jede dále, chytl se i expert z časů korony

02.08.2024 18:09 | Monitoring

Expertka České pirátské strany na problematiku závislostí Jana Michailidu navrhla omezení prodejní doby alkoholu po 22. hodině večerní. Tento nápad se ale nesetkal s podporou dokonce ani u samotných pirátů, kteří navíc tvrdí, že to jejich stranu poškodilo a požadují odvolání Michailidu ze všech funkcí v orgánech státu, kde Českou pirátskou stranu zastupuje, a zákaz její kandidatury v několika příštích volbách.

Zákaz alkoholu. Mezi Piráty téma jede dále, chytl se i expert z časů korony
Foto: Repro Youtube
Popisek: Janka Michailidu v kampani Pirátů 2021

Členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu zahájila boj proti alkoholu, který je podle ní mnohem návykovější a škodlivější než třeba marihuana, která přitom podléhá přísnějším podmínkám. Nástroji na boj proti alkoholové závislosti by podle ní mohlo být zvýšení daňového zatížení alkoholu nebo regulace reklamy, a to například ve sportu.

Další z možností by mohlo být omezení prodeje alkoholu po 22. hodině večerní. „Omezení doby prodeje alkoholických nápojů je součástí dlouhodobé koncepce, kterou k alkoholu máme, vychází to i z existujících výzkumů. V Austrálii sledovali, že omezení doby prodeje snížilo násilné činy pod vlivem alkoholu, ale také zranění pod vlivem alkoholu. Takže ano, my bychom takové opatření uvítali,“ přidala Michailidu další nápad v rozhovoru pro iDnes.cz.

Jenže právě tento nápad by mohl Michailidu klidně stát další politickou kariéru, protože podle mnohých pirátů tím poškodila samotnou Českou pirátskou stranu, která se vždy stavěla k větší míře svobody, viz pirátské snahy o legalizaci marihuany.

Bývalý pirátský zastupitel na Praze 7 Pavel Tauer proto inicioval hlasování na celostátním pirátském fóru, kde vyzývá, aby se Michalidu „minimálně do konce roku 2026 neucházela o žádná místa na kandidátních listinách ani o jiné veřejné funkce pod hlavičkou České pirátské strany.“ V návrhu Tauer také vyzývá šéfpiráta a místopředsedu vlády Ivana Bartoše, aby „bez prodlení podnikl kroky k odvolání Jany Michailidu ze všech funkcí v orgánech státu, kde piráty zastupuje,“ což je právě zmiňovaná pozici v Radě vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

„Návrh na zákaz prodeje po dvaadvacáté hodině si nemyslím, že by něco řešil, protože to mám osobní zkušenosti z Dánska. Tam jsou nějaké podobné restrikce zavedeny a je to přesně tak, že když si člověk jakoby nekoupí alkohol po dvaadvacáté hodině, tak existují různé skupiny, které vám to prodají později. A je to horší v tom, že dost často se tam prodává nějaký pašovaný alkohol,“ sdělil Tauer pro iDnes.cz.

„V zájmu veškerého zbývajícího pudu sebezáchovy strany navrhuji, abychom pokračovali v kárání sobců, kteří zneužívají svého členství ve straně a z něj plynoucího postavení k pouhému sebezviditelňování, a straně zpět nepřinášejí nic, co by tyto výstupy ospravedlňovalo. Naopak poškozují politické vyhlídky strany jako celku a kandidujících členů na úspěšný výsledek v nadcházejících volbách,“ zdůvodnil pak na pirátském fóru spuštění hlasování.

To nyní probíhá v uzavřené části fóra, kam bylo přesunuto v pátek dopoledne. Už předtím ale odhlasovala téměř čtvrtina pirátské základny a v tu chvíli Tauerův podnět podporovalo 40 % hlasujících (136 hlasů), proti bylo 56 % (190 hlasů) a 4 % se zdržela (14 hlasů).

Jany Michailidu a jejího nápadu se ale zastal například ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci Marián Hajdúch. „Toto je absurdní. Trest za nápad omezit konzumaci alkoholu v zemi s jednou z nejvyšších spotřeb, která denně čelí devastujícím společenským, zdravotním a ekonomickým dopadům. Michailidu má pravdu a navrhovaná opatření fungují běžně v zahraničí,“ prohlásil Hajdúch.

Hajdúchova podpora regulace alkoholu nemusí být překvapením; už době covidové pandemie Hajdúch apeloval na tvrdší státní zásahy směrem ke svobodám společnosti. V roce 2021, v období vrcholící pandemie, prosazoval očkování včetně třetí dávky, která už tehdy narážela na odpor většiny společnosti. Hajdúch také zvažoval možnost zavření škol a přísného testování dětí a opakovaně hovořil o nutnosti nošení roušek.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šílenost od ministra teologa, která má platit už příští rok. Veleba mluví o likvidaci českého zemědělství

15:49 Šílenost od ministra teologa, která má platit už příští rok. Veleba mluví o likvidaci českého zemědělství

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Kdo omezí zemědělskou výrobu v EU po vystoupení Velké Británie?“ ptá se expr…