Zaorálek: Nechci zemanovce z ČSSD vyhánět, oni už jinde jsou

09.12.2012 18:50 | Zprávy

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) reaguje na článek, v němž se o sobě dovídá, že vyhání zemanovce ze sociální demokracie. Zaorálek míní, že nemá potřebu je vyhánět či vylučovat odkudkoli. Pokud člověk není na ledě svému týmu schopen nebo ochoten pomoci, měl by zůstat v kabině či na střídačce, ale ne hnát se do družstva protivníka, přirovnává politiku k hokeji.

Zaorálek: Nechci zemanovce z ČSSD vyhánět, oni už jinde jsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle Zaorálka nelze reprezentovat jednu politickou stranu a během volební kampaně, třeba té prezidentské, zničehonic nahrávat soupeři – chodit s ním na tiskové konference nebo mu pomáhat s volebními televizními spoty. Zaorálek k problematice používá paralelu dob, kdy hrál za Vítkovice hokej. „Dodnes si neumím představit, že by si můj spoluhráč z týmu během pobytu na ledě změnil dres, obrátil se proti mně, začal hrát za soupeře a střílet góly do vlastní branky,“ míní.

Poslanec nemá potřebu zemanovce odkudkoli vyhánět či je vylučovat. „Oni už přece fakticky jinde jsou,“ píše politik s tím, že by měli být ve svých názorech důslední a konzistentní. A používá druhé hokejové přirovnání: „Pokud nejsem na ledě svému týmu schopen nebo ochoten pomoci, zůstanu v kabině či na střídačce, ale neženu se do družstva protivníka.“

Byť si uvědomuje, že rozmazaný obraz nenáleží ČSSD poprvé, vadí mu, když slyší posměch, jehož se ČSSD stává terčem. A proto uvádí jako příklad prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera. „Stokrát můžeme připomínat drtivou podporu, kterou Dienstbier na ústředním výkonném výboru při nominaci získal, když pokaždé přijde někdo, kdo zčeří vodu,“ píše politik a omlouvá se všem sociálním demokratům, kteří pomáhají v Dienstbierově prezidentské kampani a zároveň musí sledovat, jak jím někteří spolustraníci tuto práci hatí.

Dienstbier není podle Zaorálka obklopen podezřelými lobbisty, nechystá se zdědit Klausovy spolupracovníky či sympatizanty a reprezentuje mladou, dynamickou politickou generaci. O co se ale sociální demokrat obává, je pověst celé ČSSD. „Máme-li přesvědčovat voliče o naší sehranosti a kompetentnosti a chceme-li po příštích sněmovních volbách převzít vládní odpovědnost, nesmíme si dávat góly do vlastní branky,“ dodává.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

20:42 Mašina Fiala, jásal poradce po Partii. „Franto, už to nefunguje“

Petr Fiala jel v Partii jak mašina, jásal nad výkonem premiéra v nedělní debatě bez oponentů Františ…