Zatčený bohatý Peršan prý vytvořil v Česku rozsáhlou chobotnici. A kšeftoval ve velkém

25.03.2014 13:34 | Zprávy

Policie odhalila další detaily ke kauze zadrženého perského obchodníka Shahrama Abdullaha Zadeha. Spolu se svou skupinou využíval síť 66 firem s nastrčenými bílými koňmi. Místo daně za 2,3 miliardy korun tak uhradil jen 2,6 milionu.

Zatčený bohatý Peršan prý vytvořil v Česku rozsáhlou chobotnici. A kšeftoval ve velkém
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Skupina organizovala dodávání pohonných hmot z takzvaných členských států Evropské unie, zejména z Německa a Slovinska, kdy jako první kupující figurovala vždy společnost s dosazeným bílým koněm ve funkci jednatele. Tito missing tradeři buď nepodávali daňová přiznání, nebo jen s minimální daňovou povinností," uvedl ředitel protikorupční policie Milan Komárek.

Palivo se pak následně prodávalo přes další prostředníky až ke konečnému spotřebiteli. Do Česka tato skupina přivezla 409 milionů litrů pohonných hmot.

„S ohledem na způsobenou škodu považujeme tento případ za jeden z nejrozsáhlejších, kterým jsme se historicky zabývali. Předpokládáme, že škoda na daních by ještě měla narůst," dodává Komárek. Jeho vyšetřovatelé museli na rozsáhlé kauze spolupracovat i s orgány Ministerstva financí. „Bez jejich součinnosti by zdárná realizace případu byla velmi ztížena, v některých případech nemožná," míní. Šlo tak například o Celní správu či Finančně analytický útvar Ministerstva financí.

Policie v kauze provedla 16 domovních prohlídek a devět prohlídek v jiných prostorách. Podezřelí jsou kromě krácení daní navíc obviněni z účasti na organizované zločinecké skupině. Celkem 15 obviněným hrozí od devíti až po 13 let vězení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jim to tady shnije.“ Zuřivá zákaznice v supermarketu. Mezitím na trhu jiná situace

21:57 „Ať jim to tady shnije.“ Zuřivá zákaznice v supermarketu. Mezitím na trhu jiná situace

Ceny zeleniny, ovoce, ale i potravin jsou jako na houpačce. Pokud nesledujete nejaktuálnější akce, m…