Zírání v metru, dlouhé a lascivní. Neziskovka vás poučí. Klasická pirátská malá domů, zní z opozice

19.08.2024 18:10 | Monitoring

Nezisková organizace Konsent rozjíždí v pražské veřejné dopravě osvětovou kampaň, která má zabránit obtěžování. Kromě vulgárních gest a nevyžádaných doteků jde i o nepříjemné zírání. Kampaň, kterou propaguje i Česká televize je ale podle některých klasickou pirátskou „malou domů“ spřátelené neziskovce.

Zírání v metru, dlouhé a lascivní. Neziskovka vás poučí. Klasická pirátská malá domů, zní z opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Zírání je obtěžování. Toto poučení si může od minulého týdne přečíst každý cestující pražské veřejné dopravy.

Vzkaz doplňuje explicitní obrázek „zírajícího“ a poučení, že o záměrné dotěrné pohledy v tramvaji nikdo nestojí.

Zároveň jsou lidé poučeni o konceptu „aktivního přihlížejícího“, který může zasáhnout a „zachránit den“.

Jde jen o jednu část širší kampaně, jak ji propaguje náměstek primátora Svobody pro dopravu Zdeněk Hřib. „Obtěžování do veřejné dopravy nepatří a nehodláme ho tolerovat,“ vzkazuje přes síť X se smajlíkem svalnaté paže. Podobně mají být lidé poučeni například o tom, že nevyžádané doteky jsou obtěžování.

 

 

„Setkali jste se někdy ve veřejné dopravě s otravnými komentáři, vědomým nepříjemným zíráním, vulgárními gesty či s nevyžádanými doteky? Pak jste dost možná zažili sexuální obtěžování,“ píše se v tiskové zprávě pražského magistrátu.

Cílem nové pražské kampaně má podle vedení města být vymezení, co to vlastně obtěžování je, a také nabídnout přihlížejícím bezpečný způsob, jak zasáhnout.

Senátorka a expertka na správní právo Jana Zwyrtek Hamplová si dovolila náměstka Hřiba upozornit, že obtěžováním je i nevyžádaná reklama, zejména taková, která uráží přirozenou inteligenci lidí.

Pokud by se cestující o možnostech intervence chtěli dozvědět více, mohou si naskenovat QR kód, který je přesune na edukativní stránky neziskové organizace Konsent, jež celou osvětu s pražským dopravním podnikem připravila.

Organizace vedená Johannou Nejedlovou, političkou Zelených, která vedla kandidátku této strany do europarlamentu, se zaměřuje na prevenci sexuálního násilí a obtěžování a usiluje o změnu přístupu k sexu. Nejedlová ji založila v roce 2016.

Od té doby je jednou z nejvýraznějších mediálních tváří pro „změnu přístupu“.

„Osmým rokem v Česku v Konsentu pracujeme na tom, aby respekt a souhlas byly základem každé interakce. Po úspěšně napravené chybě v definici znásilnění je pro nás obtěžování další velký problém, který se každoročně týká statisíců až milionů lidí v Česku a který dlouhodobě řešíme. Zejména v dopravě je to ale specifická situace: kromě systémových a legislativních opatření opravdu nejvíc můžeme pomoct jako obyčejní přihlížející přímo v dané situaci. Jsme rádi, že jsme se mohli spojit s Pražskou integrovanou dopravou i Magistrátem hlavního města Prahy, Dopravním podnikem hlavního města Prahy i odborem rovnosti a otevřít tohle téma v takovém formátu,“ vysvětluje Nejedlová nejnovější kampaň.

Její nejnovější aktivitě, jak si mnozí povšimli, dala velký prostor k prezentaci i Česká televize.

Mnozí se ale pozastavují nad náklady, které nejen tato akce, ale celé působení spolku Konsent má pro veřejné rozpočty.

Šéfredaktor Marek Stoniš se však podivil, že pražský magistrát nejprve investuje veřejné miliony do propagace Prague Pride, jehož součástí je i prezentace nevšedních sexuálních praktik a výklad, že svou sexualitu se nemáte bát projevit, a týden poté spustí akci, která naopak varuje před tím, abyste na tyto projevy „dlouho a lascivně“ zírali.

Někteří pražští komunální politici, oslovení ParlamentnímiListy.cz, jsou ale k reklamní kampani smířlivější.

Zastupitelka za ANO Radmila Kleslová vnímá kampaň i z pohledu ženy jako krok správným směrem.

„Už v roce 2021 si nechala vláda pod vedením Andreje Babiše zpracovat výzkum o výskytu sexuálního obtěžování ve veřejné dopravě. Každá třetí žena se stala obětí obtěžování v různých formách. Nejčastěji se mezi obtěžování řadí vstup do intimní zóny. Zvýšení bezpečí ve veřejném prostoru se tak stalo cílem Strategie rovnosti mužů a žen pro období 2021–2030. Současná kampaň je logickým pokračováním tohoto úsilí a její realizace dává smysl,“ říká pro ParlamentníListy.cz. „Je však škoda, že současné koalici trvalo 3 roky, než začala řešit toto závažné téma, které již bylo zpracováno předchozí vládou,“ dodává.

Je podle ní užitečné, že se o tématu rozpoutá diskuse, protože pohled na to, co je „obtěžování“, se odlišuje i generačně.

„Musíme vnímat mladou generaci a její potřeby. Téma násilí, obtěžování, konsenzu ve vztazích je pro ně velmi důležitá a vnímají tato témata z jiné perspektivy než jejich rodiče. Jako matka dcery si přeji, aby se nikdy nemusela potýkat s takovýmto chováním,“ říká politička ANO.

Podle jejího kolegy Patrika Nachera skutečně může nastat situace, kdy chování nějakého muže v MHD překročí hranici, a je dobré vědět, jak se v takové situaci chovat. Třeba s ním sám navázat hovor a odvést jeho pozornost, jak je na plakátech doporučováno.

Vzhledem k tomu, že je všeobecně známo, jakým směrem pražští Piráti v čele se Zdeňkem Hřibem uvažují, vnímá tuto akci jako další potvrzení jejich směru.

Rozhodně by se podle něj ale nemělo zapomínat na jiné problémy, které devalvují kulturu cestování.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

začínám nabývat jistotu, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 19.08.2024 18:44:22
že nikdo z pirátů není normální

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …