Zrušte tu televizi. Po Trumpově shromáždění exploze hněvu

28.10.2024 8:31 | Zprávy

Průzkumy věští v amerických volbách vítězství Donalda Trumpa, který pokračuje ve své kampani. Včera v New Yorku zaplnil slavnou Madison Square Garden. Z jeho projevu a z jeho předřečníků neměla některá média radost. Ale vrcholem bylo srovnání televizní stanice MSNBC, která Trumpovo setkání srovnala se setkáním amerických nacistů v roce 1939. Za což už někteří chtějí, aby stanice přišla o licenci.

Zrušte tu televizi. Po Trumpově shromáždění exploze hněvu
Foto: Repro MSNBC
Popisek: Televizní stanice MSNBC přirovnává Trumpovo setkání ke srazu nacistů

Předvolební setkání s Donaldem Trumpem pokračují. To poslední se konalo ve slavné Madison Square Garden v New Yorku.

Madison Square Garden
Zdroj: Youtube

Není asi překvapení, že média, která se k Trumpovi stavějí nepřátelsky, o akci referovala negativně. „Trumpovi věrní na shromáždění v New Yorku chrlili vulgární a rasistické útoky na Harrisovou a demokraty“ píše CNN. „Bývalý prezident Donald Trump zakončil svůj nedělní mítink v Madison Square Garden zlověstným osmdesátiminutovým projevem, v němž odsoudil své politické soupeře, napadl imigranty a slíbil, že se odvolá na zákon z 18. století, aby připravil půdu pro masové deportace,“ uvádí televizní stanice dále.

Podle ní to ale byli Trumpovi předřečníci, kteří spustili to skutečné peklo. Jeden neúspěšný republikánský kandidát prý označil Harrisovou za antikrista a dle CNN „s tím ani moc nevyčníval“. Komik Tony Hinchcliffe se například dotkl Portoričanů, a to tak, že se od jeho slov distancovala i Trumpova kampaň. Označil Portoriko za „plovoucí ostrov odpadků“. Komik v reakci na pobouření podotkl, že ve svém vystoupení si dělal legraci úplně ze všech.

Nad „zlobou, vitriolem a rasistickými výhrůžkami“ naříká i britský Guardian, který zmiňuje Trumpova slova o „vnitřním nepříteli“ a o masových deportacích.

Nejdále ale zašel Tim Walz, spolukandidát Kamaly Harrisové. Ten přirovnal Trumpovo setkání s voliči se setkáním amerických nacistů v Madison Square Garden v roce 1939. „Existuje přímá paralela s velkým shromážděním, které se konalo v polovině 30. let v Madison Square Garden,“ uvedl a dodal, že Trump moc dobře ví, co dělá. Trumpa přímo označil za fašistu.

Srovnání s nacistickým setkáním se chytila televizní stanice MSNBC, která Trumpa obvinila, že z Madison Square Garden dělá „opět základnu pro extrémismus“. K tomu, aby byl Trump vykreslen jako fašista, si MSNBC pozvala historičku Ruth Ben-Giatovou a novinářku z deníku The Atlantic, manželku polského ministra zahraničí Sikorského, Anne Applebaumovou.

Novinářka Anne Applebaumová
Zdroj: MSNBC

Podle Applebaumové by se v této finální části kampaně kandidát normálně posouval do středu a snažil se získat nerozhodnuté voliče. Ale Trump prý místo toho, „radikalizuje lidi, kteří normálně nevolí“, tedy rasisty a násilníky. A jeho rétorika také nemá v historii USA obdoby, tvrdí novinářka.

Srovnání těchto dvou událostí vzbudilo pohoršení. Dr. Simon Goddek si myslí, že za něj MSNBC zaslouží být zrušena. „Nikdy předtím jsem nevyzýval k zákazu zpravodajské sítě, ale za toto musí pro MSNBC být vyvozeny důsledky. To je čistá propaganda a nenávist a do televize to nepatří. Měli by jim odebrat licenci a zrušit je,“ ozval se další nespokojený divák.

Juanita Broaddricková se televizní stanice tázala, zda se snaží vyvolat další pokus o atentát na Trumpa. „Tohle je úplná lež a vy to víte,“ napsala. „MSNBC dává svým divákům zelenou k tomu, aby Trumpa a jeho příznivce zabili,“ napsal další účet.

Spolumajitel stránky trending Politics pak připomenul, že Trumpova setkání se zúčastnil i přeživší holokaustu Jerry Wartski, nemluvě o dalších židech, kteří podporují Trumpa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 34 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Normální volby asi probíhají jen v Rusku, Iránu. Číně atd. a i to je důvod proč západ nenávidí tyto země, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 28.10.2024 8:52:38

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ochrana majetku – idea našeho státu. Zbořil k 28. říjnu, konci ČSA a cizincům

9:19 Ochrana majetku – idea našeho státu. Zbořil k 28. říjnu, konci ČSA a cizincům

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Ochrana majetku některých občanů až do smrti. To je dle politologa Zdeňka Zbo…