Ztráta schopnosti technologického a vědeckého vývoje. I tak může dopadnout boj s emisemi

01.02.2022 22:13 | Zprávy

V EU se v současné době řeší problematika taxonomie energetických zdrojů, tedy které budou zařazeny mezi udržitelné. Česko bedlivě sleduje, jaká bude situace s jádrem. Právě k jaderným, ale i k fosilním zdrojům se vyjadřoval v pořadu Kupředu do minulosti vědecký tajemník Ústavu jaderné fyziky Akademie věd České republiky Vladimír Wagner. Němci a Rakušané se podle něho nemohou vrátit k jádru, protože politici by museli uznat, že udělali chybu. A za drahé emisní povolenky prý také může náš západní soused.

Ztráta schopnosti technologického a vědeckého vývoje. I tak může dopadnout boj s emisemi
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Wagner vysvětloval, proč ceny energií tak skokově zdražily. Jednak se po celé Evropě uzavíraly jaderné a fosilní zdroje, jež pokrývaly velkou část energetických potřeb Evropy. Po skončení akutní fáze pandemie se také zvýšila spotřeba a hlavně, minulá zima byla chladná, a tak se v jejím průběhu vyčerpaly zásobníky plynu. Ty plánovali dodavatelé plynu doplnit v létě, když klesá cena. Ta ovšem kvůli zvýšené spotřebě neklesala, takže zásobníky doplněny nebyly. A další důvod je, že se zdražily emisní povolenky. Což vedlo k uzavírkám uhelných elektráren a většímu využití plynových. Jenže to zvedlo cenu plynu, což opět vrátilo do hry uhlí, i přes drahé povolenky.

Vědec očekává v létě určité zlepšení situace, nicméně některé další faktory se podle něho nezmění. „V současné době Německo s nástupem koaliční vlády řeklo, že nedovolí, aby ceny nízkoemisních povolenek šly pod 60 eur za MWh – a trh na to okamžitě reagoval tak, že šly ještě o kousek výš, a překročily 70 eur za MWh. A dá se předpokládat, že Německo, jako jeden z klíčových ekonomických států v Evropě, bude tlačit a dosáhne toho, že i v evropském měřítku se dá nějaký limit na nejnižší možné ceny emisních povolenek. Takže nedá se čekat, že by ceny emisních povolenek klesaly,“ uvádí.

Navíc, odchod od jádra v Německu a snižování podílu uhelných elektráren opět povede k větší závislosti na plynu, soudí Wagner, k plynu se uchyluje i teplárenství. „Já jsem říkal, a myslím si to i nyní, že je to obrovské riziko, jestliže postavíme jak teplárenství, tak výrobu elektřiny na plynu, protože pak si tyto dva obory budou konkurovat, bojovat a soutěžit o zásoby plynu,“ varuje odborník na jadernou energii.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…