Aleš Valenta: Jak daleko zajde Ukrajina v potírání všeho ruského?

17.07.2016 20:59 | Zprávy

V květnu 2015 vstoupil na Ukrajině v platnost zákon o dekomunizaci, jímž byl sovětský režim prohlášen za zločinný, byla zakázána jeho propagace a z veřejných míst začala být odstraňována jména komunistických představitelů. Proti tomu nelze nic namítat, podobným vývojem prošly v té či oné míře všechny země, které se zbavily komunistického systému.

Aleš Valenta: Jak daleko zajde Ukrajina v potírání všeho ruského?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hanspaulský zámeček, sídlo Institutu Václava Klause

Problém ovšem spočívá v tom, že dekomunizace se začala záhy zvrhávat v derusifikaci. Jejími posledními obětmi se stali ruští velitelé z doby napoleonských válek Suvorov a Kutuzov. Kyjevské ulice, které nesly jejich jména, byly přejmenovány po generálech armády Ukrajinské lidové republiky z let 1917-1919. Jednalo se o stát, který na jedné straně čelil bolševické expanzi, ale na druhé straně se dopouštěl početných zvěrstev na židovském obyvatelstvu.

Výbušná směs ad absurdum hnané derusifikace a nacionalizace současné Ukrajiny charakterizuje rovněž odstranění názvu Moskevského bulváru v centru Kyjeva, jenž od nynějška nese jméno Stepana Bandery, vůdce Ukrajinské osvobozenecké armády, jež v letech 1943-1945 povraždila v Haliči a na Západní Ukrajině desítky tisíc Židů, Poláků a Rusů. K jeho odkazu se vehementně hlásí zejména krajně nacionalistické hnutí Pravý sektor, aktivní účastník tzv. demokratických protestů na kyjevském Majdanu v r. 2014.

Za tento nebezpečný vývoj na Ukrajině nese do značné míry odpovědnost Západ, který se v roce 2014 podílel na svržení legitimně zvoleného prezidenta Janukovyče, po němž se dostali k moci nacionalisté.  A jakoby to nestačilo, Západ neopodstatněnou kritikou údajné ruské válkychtivosti nadále přilévá olej do ohně protiruské nenávisti na Ukrajině. Představa, jak nacionalismem opilí ukrajinští vůdcové vedou svou zemi do EU, jež na všech frontách hlásá boj proti tzv. nenávisti, je v této souvislosti vskutku bizarní.

Psáno pro IVK.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Konec pirátů v Čechách aneb Velký pirátský podvod?

8:12 Vladimír Ustyanovič: Konec pirátů v Čechách aneb Velký pirátský podvod?

Obrazně řečeno, pirátský škuner byl zajat válečným námořnictvem. Piráti visí na ráhnech stěžňů ve vý…