Ivo Valenta: Zákaz knih o Vinnetouovi? Svět se opravdu zbláznil

28.08.2022 7:29 | Komentář

ZÁKAZ KNIH O VINNETOUOVI!? SVĚT SE OPRAVDU ZBLÁZNIL... Jistě jste již tuto informaci zaznamenali. Vydavatelství Ravensburger Verlag zastavilo prodej několika dětských knih o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi. Prý v nich dochází k podpoře "rasistického folkloru" a ke zlehčování utrpení původních obyvatel Ameriky.

Ivo Valenta: Zákaz knih o Vinnetouovi? Svět se opravdu zbláznil
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Proboha co je tohle za blbost? Na pranýř už se dostala Sněhurka, protože trpaslíci (lidé menšího vzrůstu) jsou prý v pozici jejích poskoků, a také proto, že ji princ bez jejího svolení políbil, což se prý nedělá ani v pohádkách. Stejně je na tom i Šípková Růženka. Také ta údajně poukazuje na genderové stereotypy, které jsou dnes takřka nepřijatelné.

Z obalů některých výrobků musely zmizet siluety černošských obyvatel, problém má i tradiční nanuk jen proto, že má jméno, odkazující na Eskymáky.

Jedno je vždy společné. Autoři a nakladatelé se populisticky a kajícně omlouvají a tvrdí, jak je mrzí, že svou tvorbou nevědomě zranili city ostatních. Nezranili nic a nikoho. Současná situace je pouze odrazem dnešní, podle mne zcela zvrácené doby.

Nechme dětem jejich pohádky a neřešme hlouposti. Svět má dnes přece k řešení daleko závažnější témata... Nebo se mýlím?

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…