Lukáš Kovanda: Dubnová inflace zaostala za očekáváním, koruna oslabuje

10.05.2017 14:18 | Zprávy

Míra inflace v dubnu zaostala za očekáváním jak trhu, tak České národní banky.

Lukáš Kovanda: Dubnová inflace zaostala za očekáváním, koruna oslabuje
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ta ve své aktuální prognóze počítala s meziročním tempem růstu cenové hladiny ve výši 2,2 procenta. Koruna bezprostředně reagovala odepsáním dnešních 0,2procentních zisků a nyní naopak oslabuje o 0,2 procenta oproti euru. Slabší než očekávaná inflace totiž signalizuje, že ČNB nebude tolik pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb. To by přitom korunu zatraktivnilo v očích investorů.  Za zpomalením tempa růstu cenové hladiny je třeba do značné hledat zejména statistický efekt vyšší loňské základny. Loni v dubnu cenová hladina na tehdejší dobu vzrostla nečekaně vysoce, meziročně o 0,6 procenta, vlivem zdražování alkoholu a tabáku. V následujících měsících pak zase klesla takřka na pokraj deflačního pásma. I proto letos v měsíci květnu a červnu míra inflace opět přesáhne úroveň dvou procent, ačkoli nedosáhne hodnot, které předpokládá ČNB (pro oba dva měsíce to je 2,6 procenta). 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miroslav Kulhavý: To, co Martin Fendrych kritizuje, sám dělá

15:49 Miroslav Kulhavý: To, co Martin Fendrych kritizuje, sám dělá

Komentátor z Aktuálně.cz Martin Fendrych ve svých článcích kritizuje každý jiný názor na konflikt na…