Pavel Horák: Prezident musel definitivě zešílet. Jinak by přece tohle nemohl udělat

25.04.2016 18:50 | Zprávy

Je to obyčejná hysterie, nebo už nastupující agónie dosluhujícího prezidenta těsně před pádem? Ukrajinský prezident podepsal zákon, který zakazuje vysílání a promítání ruských filmů. Vydá také příkaz pálit ruské knihy?

Pavel Horák: Prezident musel definitivě zešílet. Jinak by přece tohle nemohl udělat
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Zákaz platí pro ruské filmy vyrobené od začátku roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, stejně jako filmy filmy natočené před tímto datem, které „obsahují popularizaci“ Ruska. Byl přijat údajně za účelem posílení národní bezpečnost Ukrajiny a snížení separatistických nálad ve společnosti. Nevím jak na vás, ale na mě tyto ideologické žvásty působí hodně koniášsky. Je to něco podobného, kdyby se na Slovensku dostal k moci klerofašista Kotleba a zakázal vysílat i promítat v zemi české filmy. Ukrajinci totiž mají k ruské kultuře podobný vztah jako Slováci k té české – znají ji jako své boty a rozšiřují si díky ní vlastní obzory. To nemá a nemůže mít nic společného s žádnou politikou.

Chudák Oleg Tabakov

Situace je o to absurdnější, že docela dost současných ruských filmů je ostře kritická k současnému ruskému politickému vedení, včetně Vladimira Putina a jeho nejužšího okolí. Názornou ukázkou je ruský film světově uznávaného a oceňovaného režiséra Andreje Zvjaginceva Leviatan, který bez příkras ukazuje zabedněnost a zkorumpovanost ruských komunálních politiků a vychytralost i faleš popů pravoslavné církve. Film byl v Rusku zakázán a teď se nesmí promítat a vysílat ani na Ukrajině. Kletba, zakazující vše ruské, se nevyhla ani umělcům, kteří v nějakém filmu, nyní zakázaném ukrajinskou cenzurou hráli, nebo ho nedejbože režírovali. Ukrajinskou národní bezpečnost například „ohrožuje“ slavný Oleg Tabakov, který se nedávno v ruské televizi paradoxně svěřoval, jak moc má Ukrajinu a hlavně kyjevská divadla rád.

Při pomyšlení na příspěvky chronických škarohlídů a notorických rusofobů v diskuzi pod mými články už se těším na jejich odsudky a nesouhlasné výkřiky o zlých „rusácích“ i mém technickém vzdělání. Určitě mezi nimi nebude chybět výzva, abychom si vzali z Ukrajiny vzor a ruské filmy tady zakázali taky. Pro jistotu i s knihami. A nebudu se ani moc divit. Někdy to opravdu vypadá, že „středověk neskončil, středověk trvá“...

převzato z blogu autora, titulek upraven redakcí

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

15:49 Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

Denní glosa Ladislava Jakla