Pavel Peterka: Navýšení úrokových sazeb bylo očekáváno

02.10.2021 11:17 | Komentář

Globální tlaky v podobě nedostatku výrobních vstupů a zvyšujících se cen energií vedle lokálních tlaků v České republice v podobě velmi napjatého trhu práce a uvolněné měnové a fiskální politiky tlačí už od června ČNB k normalizaci úrokových sazeb.

Pavel Peterka: Navýšení úrokových sazeb bylo očekáváno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka

Vzhledem k množství, síle a kombinaci proinflačních tlaků bylo navýšení úrokových sazeb očekáváno. Navýšení dvoutýdenní repo sazby o 75 bazických bodů bylo překvapením. Jedná se o nejvyšší zvýšení úrokových sazeb v ČR od roku 1997.

Trhy očekávaly zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů na zářijovém zasedání. Navýšení o 75 bazických bodů je tak fundamentem pro posilování koruny v následujících týdnech. Trhy na horizontu 12 měsíců počítají s dalšími pěti koly zvyšování sazeb, které by mělo posunout dvoutýdenní repo sazbu k 2,5 %.

Pro kurz koruny bude ze střednědobého hlediska naprosto zásadní listopadové zasedání ČNB, kde je očekáváno další navýšení úrokových sazeb mezi 25 až 75 bazickými body. Ze současného pohledu se nejpravděpodobněji jeví navýšení sazeb v listopadu o 50 bodů. Klíčové bude i představení nové prognózy ČNB, která naznačí jakým směrem se bude měnová politika v České republice ubírat v následujících měsících.

Výhled dalšího zpřísňování měnové politiky by byl silným fundamentem pro posílení koruny, která by se v roce 2022 mohla podívat pod hranici 25 koruny za euro.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miroslav Kulhavý: To, co Martin Fendrych kritizuje, sám dělá

15:49 Miroslav Kulhavý: To, co Martin Fendrych kritizuje, sám dělá

Komentátor z Aktuálně.cz Martin Fendrych ve svých článcích kritizuje každý jiný názor na konflikt na…