Petr Hampl: O vládě imbecilů

19.12.2022 7:29 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O vládě imbecilů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

Kolikrát jste slyšeli, že Zelený úděl je mrtvý? Kolikrát jste slyšeli, že válka na Ukrajině zabila emisní povolenky? Tak to tu máme. Evropská unie všechno ještě zpřísnila. Energie bude ještě dražší a ještě nedostupnější. Fabriky budou kolabovat ještě rychleji, lidé budou ještě chudší. Těch, kdo spadli do nesnesitelné bídy, bude ještě víc. Česká vláda to stihla ještě za svého předsednictví. Bravo! Škoda, že nebylo delší. Petr Fiala by byl možná prosadil odpálení jaderné nálože v centru Prahy.

Pořád to ukazuje, jak nesmírně jsou naivní lidé, kteří doufají, že současná mocenská elita nakonec dojde k rozumu. Že ty lidi dostihne realita a že budou jednat aspoň maličko rozumně. Nebo, že udělají nějaký kompromis. Neudělají. Vládnou nám šílenci. A statisíce dalších lidí to šílenství podporují a soutěží, kdo vymyslí zběsilejší šílenost – v naději, že je to vynese mezi elitu.

To už není něco, co by se dalo vyřešit drobnou reformou, přijetím nového zákona nebo zrušením nějaké blbé vyhlášky. Nepomůže nic menšího než výměna mocenské, finanční a mediální elity. A vlastně ani to by nepomohlo. Jak kdysi napsal Joseph Schumpeter, sociální třídy jsou jako autobusy. Můžete v nich vyměnit cestující a pořád to bude ten stejný autobus. Je zapotřebí zcela změnit pravidla, podle kterých se určuje, kdo bude bohatý a kdo chudý, kdo bude v úctě a kdo v pohrdání. Nejde o konkrétní lidi. Nicméně mnozí konkrétní lidé budou stávající systém bránit až do úplného konce, protože mu vděčí za to, že je vytáhl nahoru.

(zdroj: petrhampl.com)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 procenta

15:57 Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 procenta

Podíl nezaměstnaných osob dle metodiky MPSV se v září oproti očekáváné stagnaci zvýšil z 3,8 % na 3,…