V důsledku dlouhodobého fyzikálního, chemického, nutričního i biologického stresu musíme čelit tzv. onkogenním virům, které mohou stát za vznikem rakoviny. To vše doprovází každodenní shon, práce pod tlakem a interpersonální konflikty. Tyto civilizační vlivy působí komplexně a mohou vést k fatálnímu zvratu buňky normální v buňku nádorovou.
Jaké jsou nejdůležitější principy prevence?
-
Dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. „Ovoce a zelenina totiž obsahují fytochemické látky ze skupiny polyfenolů a flavonoidů, které mají protinádorové účinky. Denní dávka by měla odpovídat 2 : 1 ve prospěch zeleniny, pro 70 kg člověka tedy alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce za den. Významný je tzv. princip duhy, tedy zastoupení zeleniny všech druhů a barev a pokud možno z ekologických zdrojů,“ upozorňuje MUDr. Pavel Hanzelka, gastroenterolog a odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty.
-
Redukce tučných a sladkých nutričně chudých jídel. Obsahují minimum vitamínů a minerálů a fytochemické látky neobsahují vůbec. „Přednost by měly mít rostlinné tuky z oliv či ořechů, eliminovat bychom měli rizikové formy úpravy, jako jsou smažení a grilování. Významný protinádorový potenciál mají ořechy, rajčata, brokolice, hlávkové zelí, česnek, cibule, kurkuma, zelený čaj, červená řepa, ale i kvalitní kakao či hořká čokoláda,“ říká MUDr. Pavel Hanzelka z LR Health & Beauty.
-
Dostatek pohybu – námaha snižuje vnímání stresu, zlepšuje psychickou pohodu a díky tomu i funkci imunitního systému.
-
Podstatné je vyvarovat se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu. Obojí jsou silně rizikové faktory vzniku nádorového bujení.
Potravinové doplňky, které představují v prevenci i léčbě rakoviny významnou podporu. „Vhodné jsou neslazené přírodní vitaminové koncentráty či imunonutriční houby, například reishi. Látky v ní obsažené stimulují imunitní systém a skupinu triterpenoidů, které jsou schopny likvidovat nově vzniklé nádorové buňky. Kvalitní prevenci představuje i aloe vera s více než 200 účinnými látkami. Důležitá je vždy kvalita zpracování a garance obsahu účinných látek v každém produktu,“ upozorňuje MUDr. Pavel Hanzelka z LR Health & Beauty s tím, že potravinové doplňky nejsou léčiva a nenahrazují klasickou léčbu, mohou ale posílit prevenci i samotný boj se zákeřnou nemocí. „Složení a kombinaci potravinových doplňků bychom měli vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem,“ říká na závěr gastroenterolog MUDr. Pavel Hanzelka.
![](/Content/Img/content-lock.png)
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV