Šlégr (NS-LEV21): Nečasova vláda napálila mladé lidi

01.04.2013 14:10

Chci jménem strany LEV 21 upozornit na neustále se zvyšující míru nezaměstnanosti mezi mladými lidmi.

Šlégr (NS-LEV21): Nečasova vláda napálila mladé lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Jestliže dnes premiér Nečas či ministr financí Kalousek hovoří o budoucnosti naší země, pak jsou to právě mladí lidé, kteří budou určovat její směr. Bohužel pro to naše současná vláda nic moc nedělá. Přitom v celkovém počtu nezaměstnaných jsou mladí lidé dnes zastoupeni nejvíce. Jejich počet přitom neustále roste. Tato skupina je s ohledem na zaměstnanost stejně ohrožená jako lidé v předdůchodovém věku. To považujeme za velmi závažný problém.

Chtěl bych připomenout několik faktů, které premiér i jeho ministr financí jen těžko zpochybní. Od roku 2007, kdy zde vládla nejdříve Topolánkova a posléze i Nečasova vláda, se počet nezaměstnaných mladých lidí zvedl o přibližně padesát tisíc, tedy přibližně o 80 %. Právě od roku 2007 počet nezaměstnaných mladých lidí kontinuálně stoupá. Že Miroslav Kalousek je již od dob Topolánkovy vlády ministrem financí a Petr Nečas byl před tím, než se stal premiérem, ministrem práce a sociálních věcí asi připomínat nemusím.

Není vinou mladých lidí, že nemohou sehnat práci. Z určité míry za to samozřejmě může vleklá hospodářská krize, kterou však na druhé straně Nečasova vláda svou činností, nebo naopak nečinností, uměle prodlužuje. Pro stranu LEV 21 je však pokračující nárůst počtu nezaměstnaných mezi mladými lidmi velmi alarmující.

V našem ekonomickém programu "Proti recesi, nezaměstnanosti a deficitu státu", který v současné době aktualizujeme, zohledníme i tuto záležitost, kterou pokládáme za velice důležitou.

Velice dobře si vzpomínám na dobu před třemi lety, kdy Petr Nečas s pověstnou síťovkou v ruce hrozil, že vláda levice nastoupí cestu do Řecka. Dnes vidíme, že problém zaměstnanosti mladých lidí řeší právě země jako Řecko, Španělsko či Portugalsko, kde je až 50 % mladých lidí bez práce. České pravicové vlády k této metě spějí mílovými kroky. Věřím, že mladí lidé, kteří dnes po vystudování mají obrovský problém najít pracovní uplatnění, jim v tomto ohledu již nenaletí. Alespoň za uplynulé tři roky pro mladé lidi totiž současná Nečasova vláda neudělala vůbec nic. Ba co hůře, situace se nadále zhoršuje. 

Jiří Šlégr, poslanec a místopředseda LEV 21

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kohajda (KDU-ČSL): Myslíte, že se vás důchodová reforma netýká? Jste si jistí?

12:16 Kohajda (KDU-ČSL): Myslíte, že se vás důchodová reforma netýká? Jste si jistí?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.