Zbořil: Odmítají vidět, co vidí obyčejní lidé. USA a náš srpen 1968

26.08.2024 12:15 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Nepotkal jsem v té době nikoho, kdo by věřil, že se lidem v ČSSR dostane nějakého zastání,“ vzpomíná na srpen 1968 politolog Zdeněk Zbořil. „Krátce poté přišla zpráva, že prezident Lyndon Johnson akci také odsoudil a odletěl odpočívat do svého sídla v Camp Davidu,“ doplňuje. S ParlamentnímiListy.cz Zbořil hovořil i o propasti mezi tím, čeho se bojí elity a co vidí obyčejní lidé. „Skutečně se obávám, že všichni ti, co nechtějí vidět a slyšet, se možná stanou oběťmi svých neřestí a neochoty vidět všechno to, co je už dnes nepřehlédnutelné,“ sdělil.

Zbořil: Odmítají vidět, co vidí obyčejní lidé. USA a náš srpen 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Pane doktore, Německo stále bojuje proti „pravicovému extremismu“ a varuje před nebezpečím strany AfD, nicméně se otřásá pod útoky islámských extremistů. Nyní v Solingenu, pověstném výrobou nožů, islamista zabil tři lidi paradoxně nožem. Jak vnímáte to, že elity a vládnoucí kruhy se stále obávají „pravicového extremismu“, občané však trpí extremismem islámským?

Už je tomu tak nejméně od roku 1997, kdy německá vláda vydala rozhodnutí a doporučení, aby nejenom v Německu, ale v celé EU pokračoval „boj“  proti „pravicovému extremismu“, což měla být metafora pro boj s rezidui německého nacionálního socialismu, jinde v Evropě často nesprávně nazývaného fašismem. Byla to historicko-právnická klička, která se používala od poloviny padesátých let a měla umožnit státně-ideologickou lež a prezentovat politický systém SRN, dnes tedy SNR, jako demokratický. Sice s nedostatky, ale nikoliv systémovými. Německý nacionální socialismus se tak stal pravicovým extremismem a tento terminologický trik, chceme-li úchylka, odstartoval historickou lež, jejíž obětí jsou nejen dnešní Němci, ale i velká část sjednocené Evropy. 

Tehdy ještě málokdo předpokládal, že staleté střetnutí křesťanství a islámu na evropském kontinentu vezme na sebe podobu střetnutí civilizací nebo válek kultur, jak to bylo účelově vymyšleno na americké Harvardově univerzitě Samuelem Huntingtonem, který se stal mj. i poradcem prezidenta Jimmy Cartera. Už tehdy to mohlo být pro celý svět varováním, že autor zabývající se tzv. měkkými vědami dělá politickou kariéru a dodává slovní zásobu mocensko-politickým centrům, která se připravují nebo vedou války ve všech koutech světa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nikdy jsme pro velmoci nebyli zajímaví, pouze jako geopolitický prostor, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.08.2024 13:56:02
jako vojenské nástupiště jedné, či druhé strany. A nikdy zajímaví nebudeme, budeme-li se vyznačovat pouze servilitou k příslušnému mocnému, rabstvím a vlezdořitným, velmi odpudivým chováním, lhostejno ke komu, z takových lidí je blbě i jejich protektorům, stejně jako bylo šoufl spolužákům z Hujera v "Marečku, podejte mi pero". Každý i za oceánem ví, kdo je Orbán, nikdo, kdo je Fiala, sklerotik Biden měl při setkání s Fialou na klíně papír, do kterého občas zašilhal, aby si připomněl s kým mluví, snad mu neřekl na závěr "Goodbye mister Kadyrov", protože si v USA pletou Českou republiku s Čečenskem. Fiala by na to hleděl jak kůň přes plot, ale protože seděl při pohřbu Britské královny Bidenovi za zadkem, tak byl v obou případech blahem bez sebe a to velmi. Strašný pohled na takové politiky, strašný. A to tu ještě jako v JEDINÉ!!!! zemi světa tu vlaje víc vlajek jiného státu, než těch našich, neuvěřitelné, NEUVĚŘITELNÉ !!! Nepoučili jsme se z roku 1968 vůbec v ničem! To je to nejhorší zjištění, lezeme do zadku zase jiným pánům, budou tu mít víc základen než měli Sověti, hovoří k nám z Hradu komunista (obrodný, liberálně demokratický a odčiňující) a nadává nám hulvátsky jiný ochránce politické čistoty. Děs tu vládne!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zneužití povodní a cynismus.” Povodňový úder vládě. I kvůli volbám

17:23 „Zneužití povodní a cynismus.” Povodňový úder vládě. I kvůli volbám

Bude muset stát kvůli ničivým povodním odložit volby? Existuje prý několik variant, ale nesmí dojít …