„Prezident Šmardu nejmenuje!“ Jiří Paroubek se znalostí vztahů kolem ČSSD odhaduje proč

29.06.2019 18:18 | Zprávy

ROZHOVOR „Pana Šmardu prezident nejmenuje. Je to osobní přítel Sobotky, to znamená vliv tandemu Sobotka, Pokorný, s nimiž má prezident zkušenosti. Je potřeba, aby obě strany odešly s nějakým řešením, kdy ani jedna neztratí svoji tvář. Jestli sociální demokraté odejdou z vlády, stanou se bezvýznamnou stranou,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek.

„Prezident Šmardu nejmenuje!“ Jiří Paroubek se znalostí vztahů kolem ČSSD odhaduje proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Aktuálně nejžhavějším politickým tématem u nás je dění v ČSSD, aneb odvolávání neodvolávání ministra kultury Antonína Staňka. Jak hodnotíte tuto situaci?
 
Sociální demokracie si sama vyrobila problém. Ministr Staněk správný krok, který udělal, načasoval nevhodně pět týdnů před volbami do Evropského parlamentu. ČSSD marketingový souboj se zájmovou skupinou kolem pana Fajta nezvládla. Fajt zjevně porušil zákony ve vedení Národní galerie. Jeho odvolání bylo zcela oprávněné. Pak pokračovaly další chyby – Onderkovy veřejné úvahy pár týdnů před volbami, že má ministr odejít, pak nějaká další šaráda, která vyústila v podání demise ministra. Na čemž má podíl předseda Hamáček, který o to ministra požádal. Po volbách – což se dalo očekávat – se ministra zastal prezident Zeman. Což je teď těžko řešitelná situace, kdy sociální demokracie nemá na výběr žádné dobré řešení.
 
Politolog Jan Kubáček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že k odvolání ministra Staňka se ČSSD uchýlila v nejnevhodnější čas. Buď ho měla odvolat už dříve z jiných důvodů, nebo později, až proběhnou audity. Je vůbec důvod k odvolávání pana ministra kultury? Myslím z pohledu voličů ČSSD, kteří patrně s odvoláním pana Fajta souhlasí, nikoliv ale s odvoláním pana Staňka?
 
Zcela nepochybně. Tohle bylo unáhlené před volbami. Celá tato záležitost mohla poznamenat volební výsledek. Ne sice rozhodujícím způsobem, ale nějak ho určitě poznamenala. Každá chyba v předvolebním období má vliv na voliče. V tuto chvíli by bylo asi vhodné hledat nějakého jiného kandidáta, který by byl přijatelný pro prezidenta i pro sociální demokracii. Ministr Staněk nemá podporu vedení sociální demokracie, takže těžko může být ministrem. To by byl ministrem za Miloše Zemana. Pana Šmardu prezident nejmenuje, to je zřejmé. Je to osobní přítel Sobotky, to znamená vliv tandemu Sobotka, Pokorný, s nimiž má prezident zkušenosti. Je potřeba, aby obě strany odešly s nějakým řešením, kdy ani jedna neztratí svoji tvář. Pak je tu možnost odejít z vlády, ale to je asi jediné aktivum, které sociální demokracie v tuhle chvíli má. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

17:28 Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

„Zpackaná, zpackaná a ještě jednou zpackaná privatizace. Nedomyšlenost kroků různých vlád byla v prů…