Cyril Svoboda přijel z Francie a varuje: Tisíc kilometrů dál a Ukrajina už není téma. Pokud válka potrvá...

16.06.2022 21:35 | Rozhovor

„Co se rodí v Putinově hlavě dlouhodobě, netuším, ale vidím, že Rusko má meze svých sil a ty jsou ještě na Ukrajině. Ale už teď je jasné, že Rusko není schopno porazit Ukrajinu a Ukrajina neporazí Rusko,“ říká zkušený diplomat, bývalý ministr zahraničí a pedagog institutu CEVRO Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Pro ParlamentníListy.cz zhodnotil projev prezidenta Ukrajiny v českém parlamentu a vysvětlil, proč současné sankce proti Rusku nefungují, jak by měly.

Cyril Svoboda přijel z Francie a varuje: Tisíc kilometrů dál a Ukrajina už není téma. Pokud válka potrvá...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda

Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského českým politikům vnímal Svoboda jako velmi silný. „Byl to velmi silný projev, byl adresován České republice a nebyl to univerzální projev o Ukrajině. Měl jasné poselství, které navazuje na československou a českou historii: Jsme s vámi, buďte s námi,“ připomněl slova Zelenského, který použil heslo ze srpna 1968. „A jasně si řekl o pokračování pomoci nejen v době války, ale také už při obnově Ukrajiny. Projev určitě hraje roli v tom, jak bude Česká republika aktivní v pomoci Ukrajině,“ řekl Cyril Svoboda.

Heslo „Jsme s vámi, buďte s námi!“ použil Zelenskyj jako vazbu na historii, kterou má země se Sovětským svazem. „Prezident Zelenskyj varuje, že úmyslem Ruska je případně uchvátit ještě další země Evropy a nevylučuje, že to čeká i česká města jako Plzeň, Ostravu, Prahu a další, které jmenoval. Já si nemyslím, že je to takto daleko, ale je to silné připomenutí, že na Ukrajině jde o vážnou věc,“ domnívá se bývalý ministr zahraničí.

Svoboda: Rusko neporazí Ukrajinu, Ukrajina neporazí Rusko

Vojenského střetu České republiky nebo jiného státu Severoatlantické aliance s Ruskem se zatím neobává: „Už teď je jasné, že Rusko není schopno porazit Ukrajinu. Stejně tak je jasné, že Ukrajina neporazí Rusko. Ani jedna, ani druhá strana není schopna přinutit druhou stranu ke kapitulaci. Ukrajina je val, který Putin nepřekoná. Co se rodí v jeho hlavě dlouhodobě, netuším, ale vidím, že Rusko má meze svých sil a ty jsou ještě na Ukrajině. To by musela Ukrajina kapitulovat a nechat se ovládnout Ruskem, a to nehrozí, to se nestane,“ shrnul Svoboda.

Zdůraznil navíc, že konflikt nemůže skončit jinak než mírem, který bude interpretován oběma stranami tak, že dosáhly toho, čeho chtěly. „Jinak to není možné. V opačném případě nás čeká válka, která bude trvat léta letoucí. To by Ukrajinci museli vyhnat Rusko ze svého území a zabránit, aby Rusové nemohli ani fyzicky vstoupit na ukrajinské území, a to je úkol mimořádně složitý a na mnoho let. Musíme počítat i s tím, že má válka ještě další důsledky, o kterých jsem už dříve hovořil. Nedostatek obilí v Africe, migrace, oblast dodávek energií do Evropy, ropa… to není jen vojenská operace, proto je zájmem všech, aby válka nebyla opotřebovávací a mnohaletá,“ sdělil.

Ve francouzských regionech ukrajinské vlajky nejsou

Podotkl, že zatím to vypadá na dlouhou válku, ale záleží, jaké bude mínění Ukrajinců. „Nikdo nemůže nutit Ukrajině její pozici, ale musíme počítat s faktorem času, a ten bude hrát roli i na intenzitě podpory Západu. Byl jsem na týden ve Francii na kolech a najeli jsme hodně kilometrů mnoha obcemi. V regionu kolem řeky Loiry válka na Ukrajině v podstatě neexistuje. Není tam přítomnost Ukrajinců, nejsou tam vlajky… prostě o tisíc kilometrů dále už vidíte, že to není téma, kterým by země žila,“ popsal Svoboda a pokračoval: „Je to válka Slovanů – Rusové versus Ukrajinci, Poláci, Češi, Slováci… slovanská válka. Francouzi podporují Ukrajinu, ale míra intenzity a přítomnosti tématu je diametrálně odlišná. Nás se bezprostředně dotýká a vidíte, že několik set kilometrů na západ je to jinak. Podporují Ukrajinu, určitě ano, ale jde pro ně o konflikt, který je vzdálený kilometry i mentálně,“ shrnul své postřehy ze zahraničí.

Projev Zelenského si dle lidoveckého politika zasloužil velký potlesk. Ten také dostal, poslanci i senátoři mu tleskali ve stoje s výjimkou hnutí SPD, které to vysvětlilo s tím, že válce se netleská. „Projev  Zelenského si určitě zasloužil velký potlesk, ale upozorňuji, že stále musíme přemýšlet na měsíce, možná léta dopředu. Jak to budeme dělat dál, při předsednictví Evropské unie nebudeme řešit jen problémy české, ale i evropské, a opakuji, že nás musí trápit nedostatek energie, potravin a za jakou cenu. To nás musí trápit také, protože tam jde o podporu občanské společnosti naší politické reprezentace,“ sdělil Svoboda.

O podporu při zvládání uprchlické vlny by Česko prý požádat mělo, ale obává se, že odpověď by mohla být chladná. „Mám obavu poté, jak jsme se chovali k Evropě, pokud šlo uprchlíky ze Sýrie, že nebude velké nadšení pomáhat nám. Mohou nám připomenout, aby si každý pomohl sám. Doufám, že ne, ale nedivil bych se, kdyby přišla chladná odpověď,“ připomenul.

Evropa nebude schopna žít úplně bez ruského plynu

Ukrajinský prezident dále použil citát z Bible, který používal Václav Havel: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Působil Zelenskyj na city Čechů, aby si získal jejich podporu? „Určitě se snaží hrát na city a připomíná Václava Havla. Snaží se proslovem přiblížit Čechům, to velmi chválím, protože jde o pravidlo rétoriky. Na to upozorňujeme i při výuce, že projev má být adresován posluchačům a posluchač musí vědět, že je adresován jemu, a to Zelenskyj umí skvěle. Tím řekl, že projev adresuje nám, Čechům,“ chválil Cyril Svoboda.

Prezident Ukrajiny dále upozornil, že za sto dnů vydělalo Rusko na prodeji energií na 93 miliard eur. Naznačil, že se zdá, jakoby Evropa nebyla schopná se sjednotit a Ukrajina nebyla pro Evropu potřebná. „Tady byl vůči Čechům shovívavý, protože by nám mohli vytknout, že máme výjimku z dodávky ropy a kupujeme ruskou ropu. To je ukázka, že Evropa není jednotná. Evropa se odstřihne, ale Češi, Slováci a Maďaři mají výjimku,“ řekl. Na upozornění, že i Ukrajina bere plyn z Ruska, odvětil, že závislost na ruském plynu byla chybou. „Evropa do budoucna nikdy nebude schopna žít bez ruského plynu. Neexistují alternativní zdroje, které mohou stoprocentně nahradit ruskou dodávku plynu. Potřebujeme snížit závislost na Rusku, ale nikdy nebude nulová,“ tvrdí Svoboda.

Zatímco Evropa uvaluje proti Rusku sankční balíčky, Ruská federace se soustředí na trh s Čínou a Indií, které jí menší odbyt v Evropě vynahrazují. Dá se Rusko sankcemi ekonomicky udolat? „Nedá se udolat, ale může mu velmi komplikovat život. Rusové mají alternativní odbyt pro svoji energii. Porazit Rusko v této obchodní válce možné není. Je možné výrazně mu komplikovat život,“ řekl. Jediné sankce, které platí, jsou prý ty individuální. „Nejbohatší Rusové nepoužijí peníze na západě, tedy tam, kde budou chtít – v Londýně, Paříži, nemohou plout jachtami do přístavů, létat letadly… to je to, co má význam. Bohatí Rusové si chtějí peníze užít jinde, než v Rusku.“

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí
Cyril Svoboda upozornil i na další problém se sankcemi. Podle jeho slov se vždy ukázalo, že si soukromý sektor hledal cesty mimo sankce a vždy je našel. Mezi poslední příklady takových kroků uvedl placení plynu v rublech, kdy měnu na rubly změní banka.

Dotáhnutí do konce

Pro ParlamentníListy.cz na závěr okomentoval zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu na desítkách míst v Praze kvůli financování pražského Dopravního podniku. Policisté obvinili 13 lidí z korupce a účasti na organizované skupině - včetně náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) a zlínského podnikatele Michala Redla. „Netuším, co se tam odehrálo. Jen doufám, že to, co udělá policie, bude mít pokračování, a obvinění budou odsouzeni. Známe několik příběhů, kdy jsou lidé obvinění, začne řízení před soudem a skončí to zproštěním žaloby, viz Vlasta Parkanová (bývalá ministryně obrany, pozn. red.) a případ Casa. Nebo prohraný případ Diag Human. Je nutné vyšetřit, co se na ministerstvu zdravotnictví stalo a jak je možné, že to skončilo tak strašlivě. Zásah je důležitý, ale ještě důležitější je, aby se věci dotáhly do konce,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…