Havel měl chyby, ale byl gigantem. Ty pijavice okolo něj, „havlisté“... Chartista Vlk o 17. listopadu bez příkras

17.11.2021 19:28 | Rozhovor

Na to, co se událo před 32 lety, nebyl nikdo připraven. Až se náhle po listopadu 1989 na východě Evropy objevil „věrozvěst kapitalismu a svobody bez přívlastků “ jménem Václav Klaus, a všechno bylo jinak. Tak vzpomíná publicista Václav Vlk na přelomové události našich dějin, přičemž Václav Havel byl podle něj muž, bez kterého bychom dodnes byli my a naši sousedé jen zaostalou provincií Evropy jako třeba Ukrajina. Bez ohledu na jeho rozporuplnou poslední prezidentskou fázi ho signatář Charty 77 považuje za giganta naší politiky. Vadí mu však všichni ti „havlisté“, kteří se na jeho jméno přisáli jak pijavice.

Havel měl chyby, ale byl gigantem. Ty pijavice okolo něj, „havlisté“... Chartista Vlk o 17. listopadu bez příkras
Foto: Archiv VV
Popisek: Publicista Václav Vlk s exprezidentem Václavem Klausem

Příští týden se koná jedna z akcí věnovaných 17. listopadu, a to diskuse „Sametová revoluce – co se před 32 lety vlastně stalo?“ Začneme tedy rozhovor stejnou otázkou: Co se – viděno s odstupem času – před 32 lety vlastně stalo?

Nad touto otázkou si budou lámat hlavu politici, politologové a historici ještě dlouho. V zásadě lze konstatovat, že prostě došlo k mírovému předání moci od dosavadní vládnoucí garnitury nové moci, která se na převzetí moci politicky – tedy mírumilovně – chystala již dlouho. Jedna i druhá strana – jednak tehdejší vládnoucí KSČ, tedy protektoři dosazení ruskými bolševiky v roce 1969, jednak i opozice reprezentovaná Chartou 77, kde fungovala směs levicových intelektuálů kolem Havla, bývalí reformní komunisté z doby „pražského jara“ a směs dalších opozičníků – věděli, že vojenské řešení by bylo nejhorším scénářem. A věděli také to, že podobný zásah jako u nás v roce 1968, tedy záměrně „mírumilovné“ potlačení „komunismu s lidskou tváří“ (srovnejme zásahy komunistických armád v NDR v roce 1953, v Maďarsku v roce 1956 a v Polsku v roce 1981), problém technologického a materiálního zaostávání komunismu jen odsouvá, ale neřeší.

Rozpad Sovětského svazu a jeho koloniální říše byl čím dál rychlejší. Vývoz „socialistické revoluce“ mimo střední Evropu se nepovedl. Komunistická Čína byla už dlouho „nejbližším nepřítelem“, draze placené „marxistické“ revoluce na Středním východě, v Africe a Střední i Jižní Americe zkrachovaly anebo byly jako v případě Kuby finančním závažím nad síly sovětské ekonomiky. Místo marxistických islámských států, o kterých v Moskvě po válce snili, zde byly nacionálně islámské diktatury a opojení z vítězství ve Vietnamu pohřbila prohra v Afghánistánu.

Pokud by vám to náhodou připomínalo dnešní stav „Západu“, nejedná se jen o podobnost náhodnou. Ale o logický vývoj vzestupu a úpadku jedné nehybné a přežilé ideologie – tedy, počítáme-li i dnešek, dvou. Moskvě nezbývalo než to nějak zreformovat anebo ukončit. Gorbačovův pokus o reformu skončil pádem impéria a náš slavný listopad 1989 byl jednou z civilizovanějších variant.

Občas se v souvislosti s listopadovými událostmi hovoří o tom, že komunistická nomenklatura u nás vlastně „utekla od moci“. Vyhodnotila si to vzhledem k vývoji v Sovětském svazu, že by o ni stejně dříve či později přišla?

No, ona už v zásadě skutečnou moc v ruce nedržela. Už ani vnitřní převrat v Polsku, potlačený generálem Jaruzelským, přes svoji brutalitu, nedokázal Polsko „umravnit“. V Sovětském svazu se moc doslova rozpadala. Stát ovládaly různé zločinecké skupiny navázané na místní komunistické papaláše a také na část armády a KGB. Stát byl zevnitř doslova rozkrádán. Zoufalství sovětské „gerontokracie“ vyústilo v takzvanou perestrojku, ale té už nikdo nevěřil. Obyvatelé sovětských kolonií v perestrojce viděli příležitost, jak se vymanit zpod dusivé nadvlády bolševiků.

Zásadním faktem pak je, že i většina oficiálních členů KSČ – a podobně tomu bylo i v ostatních lido-demo státech – měla sama „bolševiků“ plné zuby. Rudá knížka už dávno nebyla ukázka politického přesvědčení, ale byla to „pracovní knížka“ na lepší funkci anebo jak dostat děti na školu a sám sebe a rodinu na dovolenou do Jugoslávie.

Vedení KSČ, tedy ti chytřejší, už nějakou dobu přemýšleli, co s tou neřešitelnou situací. Proto založili už v roce 1984 „prognostický ústav“. Kovaní bolševici se ještě pokusili o protitah a odvolali celkem oblíbeného a rozumného předsedu vlády Štrougala. Ovšem část vedení KSČ začala v roce 1988 navazovat opatrné utajené kontakty s částí opozice. A stále se čekalo, až se „něco stane“. A pak se stalo.

Lavinu dalších událostí spustil studentský pochod z Albertova a především jeho násilné ukončení na Národní třídě. Měl se vědomě stát rozbuškou, nebo se jí stal souhrou okolností?

Se souhlasem, nebo možná přímo podle pokynů části vedení KSČ a StB, prověření mladí soudruzi a soudružky, funkcionáři „zálohy strany“, tedy SSM, na vysokých školách onen slavný pochod zorganizovali. Charta o plánu – možná až na výjimky, jako byl Petr Uhl – nevěděla.

V Chartě 77, ale i mezi částí vládnoucí KSČ panovala spíše obava, aby se nějaká podobná akce nezvrtla v něco podobného jako 21. srpna 1969, kdy vojska Ministerstva vnitra a Lidové milice brutálně rozehnaly demonstrace a střílely do lidí. A aby to nedopadlo jako v Budapešti 1956, kde lidé věšeli komunisty na sloupy a pak vzpouru utopila Rudá armáda tanky. A v roce 1989 byla sovětská armáda třicet kilometrů od Prahy. To, že má sovětská armáda příkaz do takovýchto akcí nezasahovat, možná věděla StB, ale vedení KSČ ani disidenti nikoli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My na lidi neposíláme vodní děla jako předchozí vlády.“ Slovenský poslanec Lučanský natvrdo. I o smrti otce

15:30 „My na lidi neposíláme vodní děla jako předchozí vlády.“ Slovenský poslanec Lučanský natvrdo. I o smrti otce

„Po vraždě Kuciaka a jeho snoubenky v roce 2018 se občanská společnost zlomila, naplno se projevila …