Hřib i Scheinherr s hlavou v písku. Hází vinu na jiné. Nejsou jediní, na koho by si Udženija došlápla

23.08.2022 14:36 | Rozhovor

„Jestli někdo neřeší kauzu Dozimetr odpovědně, jsou to především pražští Piráti a Praha sobě. Jak primátor Hřib, tak jeho náměstek Scheinherr před svou jednoznačnou odpovědností strkají hlavu do písku a snaží se své pochybení hodit na někoho jiného,“ komentuje poslední události starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Sama by si také došlápla na možné kartelové dohody mezi čerpacími stanicemi ohledně cen pohonných hmot nebo prodávala českou elektřinu přímo Čechům.

Hřib i Scheinherr s hlavou v písku. Hází vinu na jiné. Nejsou jediní, na koho by si Udženija došlápla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Jak vnímáte korupční kauzu Dozimetr se špičkami hnutí STAN a řeší ji podle vás vládní politici dostatečně zodpovědně?

Kauza Dozimetr je velký problém pro vládnoucí pražskou koalici. Piráti i Praha sobě se dlouhodobě chvástali, že právě oni představují protikorupční koalici, a přitom právě za jejich vládnutí zažila Praha největší korupční skandál od revoluce. A jak primátor Zdeněk Hřib, tak jeho náměstek Adam Scheinherr před svou jednoznačnou odpovědností strkají hlavu do písku a snaží se své pochybení hodit na někoho jiného. Takže jestli někdo neřeší kauzu Dozimetr odpovědně, jsou to především pražští Piráti a Praha sobě.

„Nechci se nikoho zastávat, ale je pravda, že jak se říká, že může ministr zasahovat do vyšetřování a brzdit kauzy, tak asi kdyby mohl, tak vlastně ta kauza dneska nevyplave a je jedno, kdo v tom figuruje,“ řekla jste v České televizi směrem k ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi, který je zároveň šéfem hnutí STAN, jehož prošetřuje jemu podřízená policie. Kromě toho ale jmenoval šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Mlejnka – bez potřebné bezpečnostní prověrky a navíc s vědomím, že má dlouhodobé kontakty s hlavou korupce v kauze Dozimetr, zlínským podnikatelem Michalem Redlem. Měl by Rakušan rezignovat, jak je vyzýván nejen opozicí?

Já rozhodně nebudu nikoho vyzývat přes média k rezignaci. Pan ministr Rakušan jistě dokáže sám zvážit, jakou má za své konání přijmout odpovědnost a zvážit všechny důsledky svých rozhodnutí.

Tak jinak. Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že ministr Rakušan má stále jeho důvěru. Má i tu vaši?

Nejsem členkou vlády, ani poslankyní, takže to, jestli má pan Rakušan mou důvěru či nikoliv, není moc podstatné. Důležité je, že má důvěru premiéra Fialy a svých koaličních partnerů. Nyní je ale naprosto nutné vyvrátit jakékoli pochybnosti o činnosti našich zpravodajských služeb – a to nejenom v očích české veřejnosti, ale i u zahraničních kontaktů, na kterých je civilní rozvědka závislá. I proto jsem ráda, že jedna z podmínek setrvání pana Mlejnka ve funkci, je v podstatě navázaná na jeho dokončení prověrky na přísně tajné. Ta vyloučí všechny pochybnosti, které nastaly, či které by mohly nějak ovlivnit jeho další působení ve službě.

Když se ohlédnete za těmito událostmi, vnímáte stále jako dobrý nápad koaliční spojení pěti různých politických subjektů?

Samozřejmě že ano. Byla to jediná šance, jak odstavit od vlády Andreje Babiše, protože díky jeho nesystémovým krokům a uplácení voličů jsou naše veřejné finance v rozkladu a zažíváme bezprecedentní inflaci, na kterou doplácí pracující lidé.

Domníváte se, že rozhodnutí vlády jsou pomalejší vlivem tohoto složení?

To si nemyslím a ani si nemyslím, že by vláda konala nějak pomalu. Musíme si uvědomit, že se vláda Petra Fialy potýká s krizí, která nemá nejen u nás, ale v celé Evropě obdoby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak si v ODS představujete transparentnost?

Proč podporujete lidi, kteří nejsou transparentní, jako třeba senátor Nwelati, který opakovaně nepodává majetkové přiznání? Vám to přijde v pořádku, řešil jste to s ním třeba? A neměla by se pokuta za neodevzdání zvýšit, hlavně když k tomu dochází opakovaně? Je evidentní, že stávající pokuta pro něk...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Generál Šedivý: Sledujeme Ukrajinu, ale uniká nám zbytek světa. A toto nechápeme

13:32 Generál Šedivý: Sledujeme Ukrajinu, ale uniká nám zbytek světa. A toto nechápeme

„Ukrajinci, co jsou tady a jsou bojeschopní, by skutečně měli jít bojovat za svůj stát. To je bez di…