Hrnčíř: Fiala že dělá, co potřebuje země? Ale nikoli tato. Nejlepší premiér Ukrajiny

01.09.2024 8:23 | Rozhovor

Dobrá vláda v době krize podpoří zaměstnanost, sníží daně a daňovými pobídkami rozproudí ekonomiku. Fialova vláda dělá pravý opak, kritizuje hospodaření s veřejnými prostředky Jan Hrnčíř (SPD). Co se týče předloženého návrhu státního rozpočtu na rok 2025, očekává předvolební „štědrost“, ale hned jízlivě dodává, zda to bude směřované k českým občanům.

Hrnčíř: Fiala že dělá, co potřebuje země? Ale nikoli tato. Nejlepší premiér Ukrajiny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Ministr financí Zbyněk Stanjura (OSD) poslal před půlnocí ze soboty na neděli vládě návrh státního rozpočtu na rok 2025 s plánovaných schodkem 230 miliard. Očekáváte větší štědrost na straně výdajů, jako to ve volebních letech obvykle bývá?

Vláda se od počátku nástupu do funkce chová iracionálně, tedy se od ní dá očekávat téměř cokoliv. I když, štědrost na straně výdajů se zřejmě očekávat dá, jen si nejsem jistý, nakolik bude tato štědrost směřovat k občanům naší země. Zatím se podporovaly zejména cizí země, ať už přímou podporou nebo iracionálními nákupy, a obyvatelé ČR byli ti, které pořádně oškubali zdaněním, aby na toto rozhazování bylo kde brát. Zda se vláda vzpamatuje alespoň chvíli před volbami je tak otázkou.

Jak se podle vás vládě za ony čtyři roky podařilo nastavit „zodpovědné hospodaření“ a „zastavení zadlužování“, o kterém před volbami hovořila hlavně ODS?

Vláda ze svých předvolebních slibů nesplnila nic, což lze vidět i na tomto příkladě. Na jedné straně rozhazuje peníze českých občanů na podporu cizích zájmů, na straně druhé právě své občany ničí katastrofálním hospodařením i sérií špatných rozhodnutí. To se ukázalo i v případě energetické krize a na ni navázaném růstu inflace, který se rozhodla řešit tzv. konsolidačním balíčkem. Moudrá vláda v době krize podporuje zaměstnanost a podnikání snížením daní a daňovými pobídkami, aby tak rozproudila ekonomiku. Firmám se daří, nabírají zaměstnance, ti více utrácí, rozvíjí se drobné živnosti, výhodné podmínky přilákají investory, stát vybírá na daních a vzkvétá a občané té země se mají dobře. Co udělala naše vláda? Pravý opak! Uvalila vyšší daně na všechny a na všechno. Čímž samozřejmě část podniků vyhnala do zahraničí za výhodnějšími podmínkami, část podniků donutila propouštět a část jich zlikvidovala. Zkrachovaly podniky, živnostníci ukončili své živnosti a o řadu daňových výhod přišli i zaměstnanci. Teď se tato samá vláda diví, že na daních nevybrala tolik, kolik si myslela. Lidé, živnostníci i podniky pochopitelně šetří, někteří jsou v zahraničí, takže zde již daně neplatí, a ti, co skončili, již pochopitelně daně také neplatí, naopak se přesunuli k těm, co od státu čerpají ve formě sociálních dávek. Základní ekonomická poučka a nejvyšší vedení této země ji nezná. A pak jim věřte.

Kolem státního rozpočtu zaznívala i kritika, že vláda jej připravuje příliš „kabinetně“ a skoro v utajení...

Je to až absurdní, ale ani členové rozpočtového výboru neměli přístup k žádným informacím o připravovaném rozpočtu. Takové tajnůstkářství samozřejmě vzbuzuje otázky.

Premiér Fiala má pro dotazy novinářů i opozice oblíbenou frázi „děláme, co je třeba“. Po třech letech už se dá hodnotit: Dělá podle vás tato vláda skutečně to, co tato země potřebuje?

Pan premiér rozhodně dělá to, co země potřebuje. Ovšem nikoli tato země. Již dlouho se hovoří o tom, že pan Fiala je ten nejlepší premiér, kterého kdy Ukrajina měla a já s tímto bohužel musím souhlasit. Zájmy této vlády jsou prostě jinde a naše vlast jí slouží pouze coby dojná kráva k rozhazování dalších peněz. Je to smutné, ale je to tak.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWella , 01.09.2024 9:41:16
se snaží teď dohnat v popularitě Babiše ale k němu se ta jeho nová image kterou mu asi poradili jeho poradci nehodí. Ani kdyby vystoupil v polobotkách na Matterhorn. Prostě stále zůstane jim upocenym profesorem se svým vnucujicim úsměvem při každé příležitosti. A to ani nepíši jak je slabý premiér.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Máte v baráku 10 stupňů a dva staré lidi.” Staří rodiče po povodni. Vše na elektřinu

4:44 „Máte v baráku 10 stupňů a dva staré lidi.” Staří rodiče po povodni. Vše na elektřinu

Jdou dohromady supermoderní zelené technologie a zdravý rozum? Příběh dvojice seniorů žijících v mal…