Libor Vondráček: Australský model je klíčem k řešení nelegální migrace v Evropě

30.08.2024 11:53 | Rozhovor

Předseda strany Svobodní Libor Vondráček se ostře vyjádřil k sérii nedávných útoků nožem v západní Evropě, které podle něj jasně ukazují na selhání evropské migrační politiky. Vondráček ve svém komentáři zdůraznil, že tato nebezpečná situace je přímým důsledkem „nezvládnuté nelegální a masové migrace“, a volá po zásadní změně přístupu, kterou vidí v tzv. australském modelu.

Libor Vondráček: Australský model je klíčem k řešení nelegální migrace v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Každou chvíli nějaký útok nožem v západní Evropě je jasný důsledek nezvládnuté nelegální a masové migrace,“ uvedl Vondráček v reakci na poslední tragické události v německém Solingenu, kde během městských slavností došlo k brutálnímu útoku nožem s několika mrtvými a zraněnými. 

Vondráček je dlouhodobým zastáncem tvrdého postupu proti nelegální migraci, a jako příklad uvádí právě Austrálii. „Existuje řešení, jak tomu zabránit, a najdeme ho dokonce v tzv. civilizovaném světě – v Austrálii. Už roky volám po australském řešení nelegální migrace,“ říká předseda Svobodných, který považuje australský model za efektivní a osvědčený způsob, jak chránit hranice a zabránit podobným incidentům.

Podle Vondráčka by Evropa měla využít aktuální situace a inspirovat se tímto přístupem. Zmiňuje například odstoupení Británie od plánu deportace do Rwandy, což podle něj otevírá cestu pro širší evropskou spolupráci na podobných projektech. „Penězi, které již investovala Británie do reálného řešení nelegální migrace ve Rwandě, by byly jednou z mála smysluplných společných unijních investic,“ dodává Vondráček.

Vondráček dále navrhuje, aby Evropská unie společně zainvestovala do posílení hraniční stráže a přistoupila k nekompromisnímu deportování nelegálních migrantů podle australského vzoru. „Nelegální migranty, kteří si troufnou překračovat takto střežené hranice, je nutné nekompromisně deportovat po vzoru Austrálie a třeba i jinam než jen do Rwandy,“ navrhuje Vondráček a dodává, že jedině tak se podaří migranty i pašeráky donutit, aby respektovali evropská pravidla.

Závěrem Vondráček zdůrazňuje, že takový přístup by nejen zvýšil bezpečnost v Evropě, ale také snížil náklady na boj s nelegální migrací a pašeráky. „V konečném důsledku budou náklady na bezpečnost v Evropě i samotný boj s nelegální migrací a pašeráky řádově menší než podle plánu otravného paktu. A tento problém reálně vyřešíme, tak jak se to povedlo Austrálii,“ uzavírá Libor Vondráček.

Tento komentář předsedy Svobodných přichází v době, kdy Evropa stále čelí výzvám spojeným s nelegální migrací a bezpečností svých občanů, což z něj činí aktuální téma nejen pro politické debaty, ale i pro širší veřejnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.Australský nebo raději Saudská model?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNgarem , 30.08.2024 13:57:38
Británie vyhodila hromadu Liber na Rwandu a ono to nepomohlo a United Kingdom se mění nezadržitelně v Chalífát... Austrálie stejně jako EU vsadila na výpalné pro hraniční státy, aby zadržovala nelegály na svém území. V Austrélii to funguje díky jasné hhranici a rychlým člunům podřežní stráže. To se osvědčilo USA při ochraně mořského pobřeží. ALE dokud proti poašerákům nezasáhnou jako SA, klid nenastane: Pašeráky vyzvou k návratu a když neposlechnou, lodě pokropí oerlikonem a odplují... To by prospělo i mezinárodním Sea Watchs a podobným exotům.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vláda pumpuje do nesmyslů, ty prachy musí někde chybět. Odstavit mašíbly, plánuje Foldyna

13:48 Vláda pumpuje do nesmyslů, ty prachy musí někde chybět. Odstavit mašíbly, plánuje Foldyna

I úplnému blbci přece musí být jasné, že když vláda pumpuje peníze do nesmyslů, jako jsou například …