Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

09.09.2024 4:44 | Rozhovor

ROZHOVOR „Je snad jakékoli vyobrazení člověka tmavé pleti automaticky rasismem? A co vyobrazení bělocha – to také? Podala by Romea nebo Jiří Pospíšil trestní oznámení v případě, kdyby na plakátech byl muž bílé pleti s nožem a dva bílí chlapci s cigaretami? Můžeme si vsadit na to, že ne,“ komentoval dění okolo kampaně SPD Tomáš Doležal, který kandiduje na druhém místě do zastupitelstva Středočeského kraje a je poradcem předsednictva SPD a poslaneckého klubu SPD.

Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi
Foto: Archiv T. Doležala
Popisek: Tomáš Doležal (SPD)

V kampani SPD se objevila alegorie s „chirurgem“ z Afriky. Myslíte si, že na kraji v rámci zastupitelstva, rady nebo jako hejtman můžete zabránit nelegální imigraci? Případně jak?

Jelikož Středočeský kraj není krajem příhraničním, nesousedí přímo se zeměmi, ze kterých k nám míří takzvaní tranzitní nelegální migranti a jejich pašeráci, jsou ty možnosti spíše nepřímé, sekundární. Zabránit nelegální migraci musejí především stát, centrální vláda a příslušné bezpečnostní sbory a kraje jí v tom mají být všestranně nápomocny.

Ale co už z pozice vedení kraje učinit lze, je zabránit umísťování případných nelegálních migrantů či žadatelů o azyl, kteří nám budou přiděleni v rámci takzvaného Migračního paktu EU či jiným způsobem, do pobytových zařízení na území našeho kraje.

Tady bychom byli nesmlouvaví a všemi zákonnými prostředky včetně například krajského referenda bychom umísťování nelegálních migrantů do Středočeského kraje bránili.

Hodně též rezonoval obrázek se dvěma romskými chlapci s cigaretami. Co říkáte tomu, že Romea na SPD podala trestní oznámení s tím, že se prý jedná o rasismus?

Používání klacku v podobě rasismu namísto věcné argumentace je už ve veřejném prostoru bohužel oblíbeným trikem liberálů a progresivistů. Ostatně i Jiří Pospíšil se v trestním oznámení na plakát s „chirurgem z Afriky“ ohání údajným „rasismem“.

Jde o účelové útoky postrádající logiku. Je snad jakékoli vyobrazení člověka tmavé pleti automaticky rasismem? A co vyobrazení bělocha – to také? Podala by Romea nebo Jiří Pospíšil trestní oznámení v případě, kdyby na plakátech byl muž bílé pleti s nožem a dva bílí chlapci s cigaretami? Můžeme si vsadit na to, že ne.

Pro mnohé liberály a progresivisty je zkrátka rasismem pouze veřejné vyjadřování o jiných rasách, než je bílá, které není adorací, ale má například rysy objektivní a pravdivé kritiky.

Jaké vy u vás v kraji máte problémy s nepřizpůsobivými a jak je chcete řešit?

V našem kraji, byť se o tom moc nemluví, v posledních letech roste počet takzvaných vyloučených lokalit, kde se koncentrují nejrůznější sociálně patologické jevy, kriminalita, neustálé narušování veřejného pořádku, vybydlené a zničené byty, byznys s chudobou, užívání drog a podobně. Těchto ghett je ve Středočeském kraji několik desítek, zejména v jeho průmyslových částech, respektive ve větších městech – Kladno, Příbram, Slaný, Neratovice a další.

Řešení vyžaduje koordinaci státu, kraje, měst a obcí. Klíčová je legislativní revize nastavení systému sociálních podpor a sociálních dávek. SPD tento návrh, na kterém jsem se podílel, předložila do Sněmovny již dvakrát, pokaždé jej strany současné vládní koalice zablokovaly.

Právo na sociální dávky od státu musí být podmíněno tím, že žadatel pracuje, případně se rekvalifikuje a v součinnosti s úřadem práce si zaměstnání aktivně hledá, popřípadě vykonává veřejně prospěšné práce pro obec. Další podmínkou musí být dodržování povinné docházky do školy dětmi žadatelů o dávky.

Naprosto změněn musí být systém sociálních dávek na bydlení – tyto dávky musejí být zastropovány podle průměrných nájmů v místě a poskytovány pouze na byty odpovídající vysokým hygienickým standardům. Nikoli na holobyty a zdevastované ubytovny obchodníkům s bídou, kteří okrádají stát.

Rolí kraje a obcí je potom především ve spolupráci se státní a městskou či obecní policií zákony v této oblasti vymáhat a neumožnit na jejich území vznik či expanzi takzvaných vyloučených lokalit, jejichž obyvatelé ničí životy slušných a pracujících občanů, z jejichž peněz žijí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bruselští diletanti vehnali rusko do užší spolupráce s čínou a evropu do recese, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 09.09.2024 4:54:15
a nyní v panice naši bruselští slouhové hledají nepřítele kde se dá

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

23:00 Ukončit asociální vládu. Lékař z SPD Nečas má příběhy od lidí

Předražené energie, zdražování základních potravin, nízké platy, prudké navýšení daní z nemovitostí.…