Robotická pracoviště hrají čím dál tím větší roli, hlásí průmysl

18.06.2024 15:58 | Rozhovor

Jsou to právě technologické inovace, které táhnou tradiční české průmyslové výrobce do popředí. Potvrzují to také zkušenosti společnosti MESIT machinery z Uherského Hradiště, která se jako jedna z vlajkových lodí skupiny Omnipol soustřeďuje právě na komplexní strojírenské služby. Již v roce 2022 proto uvedla do provozu nové robotické pracoviště pro tuhnutí hliníkových odlitků, které se stalo výsledkem tamního výzkumu a vývoje nových technologií. O prvních úspěšných letech testování jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti Jaroslavem Fojtíkem.

Robotická pracoviště hrají čím dál tím větší roli, hlásí průmysl
Foto: Archiv JF
Popisek: Jaroslav Fojtík

Proč vznikla tato nová technologie?
 
Zaměřujeme se na leteckou a obrannou techniku, a proto naše společnost klade vysoký důraz na kvalitu mechanických dílů. Neustále hledáme zlepšení výrobních procesů. Dnes se hliníkové odlitky běžně vyrábějí gravitačním litím, což obvykle nezahrnuje řízení parametrů tuhnutí kovu. Tato metoda vede k hrubozrnné struktuře, negativně ovlivňující mechanické vlastnosti a způsobující vnitřní vady. Proto jsme se v našem posledním vývojovém projektu zaměřili právě na řízení tuhnutí. 
 
Co je podstatou řízeného tuhnutí?
 
Metoda řízeného tuhnutí spočívá v tom, že ponořujeme odlité skořepiny do speciální lázně s přesně nastavenými parametry doby a rychlosti ponoření. To vyžaduje precizní provedení a opakovatelnost, které dokáže zajistit pouze robotický manipulační systém. Na základě zkušeností z prvních let provozu můžeme tvrdit, že řízení procesu tuhnutí kovu umožňuje dosáhnout odlitků vynikající kvality bez vnitřních vad, s jemnozrnnou strukturou a lepšími mechanickými vlastnostmi. Výsledky testování v roce 2023 dokládají snížení neshodných výrobků na méně než jedno procento. To je velmi uspokojující výsledek pro nás a hlavně pro naše zákazníky. 
 
Výroba precizních odlitků ovšem není jedinou činností vaší společnosti, je to tak? 
 
Přesně tak, jsme dlouholetým výrobcem nejen hliníkových odlitků, ale poskytujeme komplexní strojírenské služby. Když to zkrátím: odlijeme, obrobíme, ochráníme i obarvíme. Kromě vlastní slévárny disponujeme rozsáhlým parkem obráběcích center pro všechny druhy operací, od frézování, soustružení, broušení až po tepelné opracování či montáž. Samozřejmostí je příprava výroby pomocí CAD/CAM aplikací. Preferujeme složité a technologicky náročné zakázky. 
 
Rovněž máme také vlastní galvanovnu pro elektrolytické i chemické pokovování, která disponuje širokým portfoliem technologií: eloxování, konverzní povlaky hliníku, stříbření, galvanické i chemické niklování, cínování a mědění.  Kromě toho provádíme i mokré lakování. Každý z těchto postupů poskytuje specifické vlastnosti ochrany povrchů a je vhodný pro různé aplikace. Naši technologové mají know-how povrchových ochran kovů na vysoké úrovni a řeší i komplikovaná zadání kombinovaného pokovení. 
 
Navíc naše schopnosti mohu doplnit o další „O“: osadíme, oživíme, otestujeme. To díky naší sesterské společnosti MESIT asd, která se zabývá vývojem a výrobou elektroniky. Je dlouholetým dodavatelem leteckých a komunikačních přístrojů, které testuje ve vlastních laboratořích na spolehlivé a bezpečné fungování v extrémních podmínkách. Vše v oblastech strojírenství i elektroniky provádíme v našem areálu v Uherském Hradišti. 
 
Jaké jsou vaše plány a cíle do nadcházejícího období?
 
Naším hlavním cílem je nabízet zákazníkům komplexní spektrum služeb. Klíčovým aspektem našeho přístupu je zajišťovat všechny tyto kroky ve vysoké kvalitě a opakovatelnosti, která je podložena nejen naším odborným technickým know-how, ale také neustálými inovacemi. Podstatou těchto inovací je účinně podporovat naše zákazníky v jejich projektech a plánech, abychom společně dosáhli optimálních výsledků. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchlova ekonomka přeskočila skoro všechny: Nejsem žádný populista

14:40 Rajchlova ekonomka přeskočila skoro všechny: Nejsem žádný populista

Lidé mi dali svou důvěru, a to mě naplnilo odhodláním pokračovat dál až do úplného finále – a tím je…