České Budějovice: Sociálně přívětivé město zpříjemní pohyb hendikepovaným

22.07.2024 13:05 | Tisková zpráva

České Budějovice pracují na projektu Sociálně přívětivé město, který se zaměřuje na problémová místa při pohybu hendikepovaných osob, například nevidomých či vozíčkářů. Myšlenka společného projektu města, Střední zdravotní školy a zástupců tělesně či zdravotně postižených vznikla na magistrátu v loňském roce.

České Budějovice: Sociálně přívětivé město zpříjemní pohyb hendikepovaným
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

A nezůstalo jen u myšlenky, v květnu tohoto roku začala realizace. „Šlo o spontánní nápad, ukázat, přiblížit, poznat a identifikovat místa, kterými procházejí tělesně a zrakově hendikepovaní lidé a dělají jim problémy, ale my je zkrátka takto nevnímáme, nevidíme. Postupně chceme ta místa narovnávat a pohyb na nich usnadnit. Proto jsme ve spolupráci s českobudějovickou Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou a studenty kontaktovali postižené. Ten zápal pro věc ode všech je úžasný. Město definovalo základní trasy pohybu, kterými postupně procházejí hendikepovaní za doprovodu dvou studentů. Ti dělají fotodokumentaci, přidávají komentář, poznámky o tom, co si k jednotlivým místům řeknou, a takto zpracovanou zprávu z dané trasy zašlou na odbor správy veřejných statků, na kterém je náprava a odstranění zjištěných překážek a nedostatků,“ vysvětlil garant projektu, náměstek primátorky Michal Šebek.

První etapa zahrnuje celkem 30 tras, které spojují radnici a instituce, například Úřad práce, pojištovny, ale i společenské a sportovní zázemí, obchodní centra či pohyb po sídlištích. „Faktem je, že úředníci, tak jako běžní občané, tato problémová místa nevnímají, je to pro nás i přínosný sekundární efekt, kdy toto poznání okamžitě i přenášíme do naší práce a požadavků. Díky iniciativě a empatii mladých studentů zdravotní školy a vstřícnosti postižených, začínáme vnímat jejich pocity. Vidíme to z jejich pohledu a to je velmi cenné poznání,“ říká k projektu Sociálně přívětivé město náměstek primátorky Michal Šebek a zároveň dodává, že jde o vůbec nejhezčí projekt za jeho dvouletého působení na radnici.

Práci všech zúčastněných oceňují i hendikepovaní. „Tohle je projekt, který lidem s postižením skutečně usnadní život. Hrozně fajn je, že město s hendikepovanými komunikovalo od samého počátku a přímo je zapojilo. Důležité je zvyšovat i povědomí o tom, že ne pro každého je cesta do práce, školy nebo obchodu jednoduchá, a proto je třeba odstraňovat bariéry nejen v ulicích, ale i mezi lidmi všeobecně,“ prohlásil na adresu Sociálně přívětivého města Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru a českobudějovický radní.

Souhlasí s ním i mladý muž se zrakovým postižením, Adam Tomáš. „Chodili jsme ty dvě základní trasy, k hlavní poště na Senovážné náměstí a k IGY. Problémy dělá například dočasné umístění dopravní značky uprostřed chodníku, dost často i třeba předzahrádky, kam se člověk na vozíku nevejde, a potíže jsou někdy i s příliš krátkými intervaly u semaforů. Ten projekt je úplně super, oceňuji zapojení studentů z prvního, po prázdninách už budou ve druhém ročníku. Ptají se na spoustu věcí, zajímají se o všechny souvislosti a já jsem moc rád, že se to takhle rozjelo. Je to smysluplné a mám opravdu velkou radost,“ dodává Adam Tomáš.

„Pomáhat hendikepovaným, slabším i jinak znevýhodněným lidem beru jako samozřejmost. Budějce jsou pohostinným městem pro všechny a po všech stránkách. Proto samozřejmě musíme vytvářet optimální podmínky. Víme, že se tady, stejně jako všude jinde, najdou bariéry. Kde to dokážeme ovlivnit, tam je odstraňujeme. Empatií a lidským dobrem k postiženým chceme postupně „nakazit“ veřejnost. Někdy opravdu stačí dobrá vůle k posunutí třeba stolku a židle v předzahrádce, aby tudy pohodlně projel vozíčkář nebo prošel člověk se slepeckou holí. Oni si svůj nesnadný osud nevybrali, tak buďme prosím ohleduplní,“ vyzývá primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Projekt bude pokračovat i v zimních měsících, cílem je usnadnění pohybu osob se sníženou pohyblivostí při zimní údržbě. Ukončen by měl být v červnu 2025. Město bude získané zkušenosti využívat při nastavování pronájmů či rekonstrukcích komunikací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Rekonstrukce Jiráskova divadla je nominována na Stavbu roku

22:41 Česká Lípa: Rekonstrukce Jiráskova divadla je nominována na Stavbu roku

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě je nominována na Stavbu roku 2024. Nominaci si českolips…