Kroměříž: Ve městě zahrají vojenské hudby ze Slovenska, Maďarska, Polska i z ČR

26.08.2022 13:29 | Tisková zpráva

Kroměříž v rámci letošního 26. ročníku Mezinárodního festivalu vojenských hudeb přivítá o nadcházejícím víkendu domácí i zahraniční armádní orchestry. Program bude probíhat v sobotu 27. a v neděli 28. srpna na Velkém náměstí a celý bude pro diváky a posluchače zdarma. „Je pravda, že z Kroměříže již před lety vojáci odešli, ale i přesto je město historicky stále s armádou, a tedy i vojenskou hudbou, spjato. Vždyť vojsko bylo v Kroměříži po staletí. Kroměřížané se na festival vojenských hudeb těší a těším se i já,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kroměříž: Ve městě zahrají vojenské hudby ze Slovenska, Maďarska, Polska i z ČR
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Ze Slovenska přijede Vojenská hudba ozbrojených síl Slovenskej republiky Bratislava, Maďarsko bude v programu zastupovat Vojenská hudba Kaposvár, polská vojenská hudební tělesa bude reprezentovat Vojenská hudba Bytom. Z českých souborů zahraje Ústřední hudba Armády ČR, Vojenská hudba Olomouc a vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš.

Do Kroměříže přijedou také představitelé české armády v čele s generálmajorem Ivem Střechou, 1. zástupcem náčelníka Generálního štábu Armády ČR. Součástí nedělního programu bude rovněž předání ocenění podplukovníku Kamilu Mezihorákovi, hlavnímu inspektorovi vojenských hudeb. „Rádi bychom tímto způsobem poděkovali podplukovníku Mezihorákovi za dlouholetou spolupráci na přípravě festivalu vojenských hudeb a přízeň, kterou věnoval Kroměříži,“ uvedl starosta města Jaroslav Němec.

V sobotu 27. srpna se od 17 hodin v samostatných koncertech představí jednotlivé zahraniční soubory, s českou Ústřední hudbou AČR vystoupí od 20. hodiny zpěváci Martin Chodúr a Lucie Silkenová. Program v neděli 28. srpna začínající ve 14 hodin zahrnuje „showprogramy“ všech hudeb a doplní je vystoupení Motorizované jednotky Vojenské policie, Čestné stráže AČR a holešovských mažoretek Lentilky. Armáda ČR tu předvede ukázky techniky a program festivalu uzavře tradiční monsterkoncert všech hudebních uskupení.

Dvoudenní série koncertů a vystoupení vojenských hudeb v Kroměříži naváže na festivalový program v Olomouci v pátek 26. a v sobotu 27. srpna, který je součástí letošního olomouckého projektu Týden vojenské historie.

Počátky festivalu vojenských hudeb v Kroměříži sahají do posledních ročníků festivalu Armádní soutěže umělecké tvořivosti, který se v Kroměříži konal od šedesátých let minulého století. Tradice byla obnovená po roce 1992, od té doby se koná každoročně. Výjimkou byly roky 2002, kdy byla armáda nasazená při povodních, a léta 2009 a 2010, kdy armáda o festival neměla zájem s tím, že ve městě již není vojsko. Posádka Kroměříž opustila v roce 2004. Tradice festivalu vojenských hudeb byla opět obnovena v roce 2011. V roce 2020 se festival nekonal kvůli epidemii koronaviru. Loni sice proběhl, ovšem bez účasti zahraničních souborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dvůr Králové nad Labem: Revitalizace sídliště v ulici Karolíny Světlé potrvá 17 týdnů

16:31 Dvůr Králové nad Labem: Revitalizace sídliště v ulici Karolíny Světlé potrvá 17 týdnů

Plánovaná revitalizace sídliště v lokalitě ulice Karolíny Světlé odstartuje v pondělí 3. června 2024…