Návrhy Tvoříme Turnov 2022 jsou na světě

12.10.2022 8:38 | Tisková zpráva

Do konce září bylo možné podávat návrhy do participativního rozpočtu pro rok 2022. Sešel se úctyhodný počet – v plánech se objevují herní prvky, venkovní posezení nebo servisní cyklostanice.

Návrhy Tvoříme Turnov 2022 jsou na světě
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Také ve výročním roce města Turnov nechyběla možnost zapojit se do obnovy míst, kde žijete, a to díky participativnímu rozpočtu. Návrhy na vylepšení veřejného prostoru našeho města bylo možné zasílat do konce září. Město Turnov poskytne 700 tisíc Kč na projekty, které vyhrají ve veřejném hlasování. Finance budou rozděleny mezi nejlepší návrhy občanů Turnova do vyčerpání částky. V letošním roce je nově rozdělena do dvou kategorií!

Kategorie I s alokací 500 tisíc Kč je určena široké veřejnosti. Do uzávěrky dorazilo 5 návrhů v částkách od 57 do 250 tisíc Kč. Mezi návrhy patří herní prvky v ulici Brigádnická nebo na zahradě ZŠ Turnov-Mašov, servisní cyklostanice na třech místech ve městě, pítko do městských sadů či instalace ptačích budek v sadech.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Kategorie II je novinkou letošního roku. Za cíl si klade zapojení mladší generace do rozhodování ve městě. Částka 200 tisíc Kč je určena na realizaci návrhů školních a městského parlamentu. Sešly se celkem 4 projekty, včetně posezení u cyklostezky podél Jizery nebo v parku u letního kina, mlýnků na novém potůčku v parku a návrhu instalace odpadkových košů na tříděný odpad v centru města. Návrh s nejnižším rozpočtem počítá s 10 tisíci Kč, nejvyšší částka je do 100 tisíc Kč.

Podmínkou přijetí návrhu bylo ověření reálnosti rozpočtu a získání 20 podporovatelů daného projektu. Zaměřen by měl být na úpravu veřejného prostoru, zvelebení veřejného prostranství (pro sportovní a volnočasové využití, dopravní infrastrukturu, životní prostředí a další oblasti využití). Více informací k pravidlům participativního rozpočtu Tvoříme Turnov najdete zde.

„Velmi příjemně mě překvapila nápaditost a zároveň jednoduchost možných vylepšení oblastí života, které při běžném chodu ani nevnímáme, ale mohou velmi prospět veřejnému prostoru. Návrhy jsou finančně dostupné a reálné. Ceníme si nápadů školáků a studentů, kteří přinášejí nový pohled na život ve městě a na to, co je pro ně samotné důležité.“ dodala místostarostka Petra Houšková.

Zkrátka Turnovákům nechybí invence a jsme rádi, že jste se také letos do participativního rozpočtu Tvoříme Turnov zapojili. Pomáháte tak oživit a obohatit veřejný prostor ve městě. Návrhy nyní prochází formální a věcnou kontrolou, hlasování veřejnosti proběhne na přelomu listopadu a prosince 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …