Nový Bor: Zasaďte si svůj strom pro budoucnost

13.10.2022 19:44 | Tisková zpráva

Ne jeden ale hned padesát stromů vysadí město Nový Bor u příležitosti letošního Dne stromů. Ovocné stromy, vrby či břízy zaplní prostor u bytových domů v dolním Pihelu. Do akce se mohou zapojit samotní obyvatelé města. Komunitní výsadba stromů se uskuteční v sobotu 22. října, sraz účastníků je v 9 hodin u bytového domu čp. 230 (za odbočkou na Bukovany).

Nový Bor: Zasaďte si svůj strom pro budoucnost
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Věřím, že se najde dost lidí, kterým není lhostejné, jak z našeho okolí mizí stromy nejen kvůli kůrovci. Budu proto rád, když se nás sejde hodně a společnými silami vrátíme kousek přírody zpátky,“ zve starosta Nového Boru Jaromír Dvořák všechny zájemce o společné sázení. Ti se mohou hlásit na e-mailové adrese zschreibova@novy-bor.cz.

Lidé pod odborným vedením zahradníků zasadí strom, zasypou, ukotví ho a zalijí. „Půdu na výsadbu předem připravíme. Doporučujeme účastníkům, aby si vzali pevnou obuv a přiměřeně se oblékli, protože sázet budeme za každého počasí,“ upřesnila Zdeňka Schreibová z technické správy města.

Pro výsadbu byly vybrané druhově původní listnaté stromy. V budoucnu tak bude stín nad dětským hřištěm poskytovat ořešák, bytové domy od komunikace oddělí ovocný sad z jabloní, třešní a hrušní. Jinde dnes prázdný prostor zaplní řada švestek, příjemné zákoutí vytvoří dekorativní střemchy, vrby a břízy, stín mezi domy poskytnou dvě odrůdy jeřábů.

Na nákup sazenic, potřebného materiálu a následnou péči město Nový Bor získalo dotaci ve výši 220 tisíc korun od Ministerstva životního prostředí z programu na podporu výsadby listnatých stromů na veřejně přístupných místech v zástavbě měst a obcí. Ten zároveň podporuje úspěšnou celonárodní iniciativu Sázíme budoucnost, která si klade za cíl vysadit 10 milionů stromů mimo les.

Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Datum oslav Dne stromů se liší podle klimatických podmínek jednotlivých zemí. V Česku připadá Den stromů na 20. října. Do Čech myšlenku přinesl "Svaz spolků okrašlovacích" a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906. Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem byla znovu obnovena až v roce 2000. S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …