Třebíč: Nová lávka na Polance nahradí poválečný Bailey bridge

26.09.2024 10:23 | Tisková zpráva

Od září začala stavba nové lávky pro pěší přes řeku Jihlavu ke koupališti na Polance. Současně s vybudováním nové lávky bude upravená nábřežní zeď.

Třebíč: Nová lávka na Polance nahradí poválečný Bailey bridge
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Město přistoupilo k výstavbě nové lávky po zhodnocení technického stavu stávající lávky konstrukce Bailey bridge, která je v místě od druhé světové války. Město tento most získalo v rámci poválečné pomoci od organizace UNRRA. Původně, od roku 1934, kdy byly otevřeny říční lázně, zde byla lávka dřevěná. Nová lávka bude zprovozněna a otevřena ve druhém čtvrtletí příštího roku, kdy bude dokončena revitalizace a modernizace celého areálu koupaliště.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 2690 lidí

Stávající lávka konstrukce Bailey bridge je po téměř osmdesáti letech provozu v nevyhovujícím stavu, zejména železná konstrukce. Jenom za posledních osm let se dělaly tři velké opravy lávky včetně táhel železné konstrukce. Ačkoli lávka slouží pro pěší a cyklisty, je nutné, aby po ní mohla projet vozidla Integrovaného záchranného systému.

Zároveň je stávající lávka posledním kolizním bodem na řece při případných povodních. Leží totiž nízko nad hladinou řeky a je bezpečná při takzvané pětileté vodě. Vzhledem ke všem protipovodňovým opatřením, které město udělalo v posledních letech, je lávka při povodni nebezpečná. Při zvýšené vodní hladině by se zde mohly zachytit věci, které odnesl proud, a řeka by se mohla vylít do okolí a poškodit tak okolní nemovitosti.

Město musí zajistit ochranu zdraví a majetku obyvatel. Proto přistoupilo ke stavbě nové lávky, která bude klenutá, umístěná výše nad hladinou řeky a vyhovující i pro takzvanou stoletou vodu. Stávající konstrukce Bailey bridge bude snesena a umístěna ve veřejném prostoru, jako upomínka na část historie našeho města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Opava: Jak to je s městským útulkem?

22:09 Opava: Jak to je s městským útulkem?

Městský útulek pro psy a kočky byl sice poničený velkou vodou, ale po prohlídce statikem máme naději…