Třinec: Občané Ukrajiny o byty nežádali ani žádné nedostali

25.08.2022 13:12 | Tisková zpráva

Touto informací reagujeme na časté dotazy občanů, zvláště v poslední době, týkající se přidělování městských bytů. Na úvod bychom chtěli informovat, že uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny o byty v Třinci nežádali a ani žádné nedostali.

Třinec: Občané Ukrajiny o byty nežádali ani žádné nedostali
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Statutární město Třinec má k dnešnímu dni 886 bytů z toho několik bezbariérových. Do bytového fondu bylo (a do konce roku ještě bude) letos investováno na investičních akcích cca 32 milionů korun. Pokud jde o výdaje za běžnou údržbu a služby, tyto k dnešnímu dni činí cca sedm milionů korun.

Odbor správa majetku města (SMM) eviduje k dnešnímu dni celkem 113 žadatelů o nájem městského bytu. Byty jsou přidělovány postupně, jak se uvolňují, a to pouze občanům, kteří splňují požadované podmínky (viz níže). Na odboru SMM je sestavován pořadník podle data podání žádostí a podle tohoto pořadníku jsou byty přidělovány. Výjimečně v odůvodnitelných případech (zdravotní důvody, vážné rodinné důvody a podobně) jsou byty přidělovány přednostně. Tyto případy jsou pečlivě šetřeny odborem sociálních věcí, jsou projednány v bytové komisi a v Radě města. I v těchto případech však musí žadatel splnit požadované podmínky, zejména musí být občanem našeho města.

Uprchlíci z Ukrajiny o byty nežádali ani žádné nedostali

Na odbor správa majetku města se zatím neobrátil jediný občan Ukrajiny se žádostí o nájem bytu, tj. žádnému občanovi Ukrajiny nebyl ze strany města přidělen městský byt do nájmu. Od počátku války na Ukrajině se na odbor telefonicky obrátily pouze dvě osoby (občané našeho města), které ubytovaly občany Ukrajiny ve svých nemovitostech a které se informovaly, zda by bylo možno těmto občanům do budoucna přidělit městský byt. Bylo jim telefonicky zodpovězeno, že přidělování městských bytů do nájmu se přídí poměrně přísnými pravidly (viz níže) a že občané Ukrajiny bohužel nesplňují požadavky pro přidělení městského bytu do nájmu. Nesplňují jednu ze základních podmínek, a to trvalé bydliště v Třinci nejméně po dobu tří let před podáním žádosti o byt.

Žádost o uzavření nájemní smlouvy na městský byt může podat občan, u něhož jsou splněny všechny níže uvedené podmínky:

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí

  • má trvalé bydliště v Třinci minimálně 3 roky před podáním žádosti,
  • dovršil 18. rok věku,
  • není nájemcem ani vlastníkem jiného bytu či rodinného domu ani oprávněným z věcného břemena bydlení v nemovitosti jiného vlastníka,
  • nemá právo bydlení v bytě či domě, užívaném na základě nájemního nebo vlastnického vztahu manželem/manželkou,
  • neodevzdal v předchozích šest letech před podáním žádosti městský byt pronajímateli, statutárnímu městu Třinec, z důvodu porušování nájemní smlouvy, domovního řádu, obecně závazných právních předpisů a vnitřních předpisů pronajímatele nebo při odevzdání bytu pronajímateli v posledních 6 letech před podáním žádosti o byt nezanechal dluh spojený s nájmem bytu,
  • neodevzdal v období jednoho roku před podáním žádosti městský byt,
  • nebyla jeho žádost o byt v období jednoho roku před podáním žádosti vyřazena pro nedůvodné odmítnutí nabízeného bytu, popř. pro opakované odmítnutí bytu,
  • nemá vůči statutárnímu městu Třinec a jeho příspěvkovým organizacím dluh.

Přestože naše město vlastní a spravuje poměrně rozsáhlý bytový fond, nejsme schopni uspokojit bytové potřeby každému občanovi ihned. Čekací doba na byty, zejména na byty o menší ploše (1+1 nebo 2+1), se pohybuje v rozmezí jednoho až dvou let. I z tohoto důvodu jsou platné Zásady pro přidělování městských bytů v Třinci koncipovány tak, aby byty byly přidělovány pouze občanům našeho města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …