Znojmo: Oblíbená Plovárna v Louce otevírá už tuto sobotu. Už počtrnácté

19.05.2017 12:15 | Zprávy

Znojemská venkovní Plovárna Louka letos již počtrnácté otevírá brány návštěvníkům. Od soboty 20. května je vítají perfektně čisté bazény, šatny a také upravená zeleň s novými stromy i tisícovkami růží.

Znojmo: Oblíbená Plovárna v Louce otevírá už tuto sobotu. Už počtrnácté
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

O zeleň se na Koupališti Louka již několik let starají vlastními silami pracovníci plovárny. „Jsme plně vybaveni stroji na držbu trávníků. Máme své lidi, kteří se starají nejen o provoz plovárny, ale navíc také o zelené plochy a stromy. Městská zeleň nám je občas prostříhá, aby odlehčila koruně a strom déle vydržel, ale jinak si vše děláme sami. Dobře se rozrůstají původně osázené stromy. Jen hrušně se silou větru naklání a kuželovitá koruna nedává tolik vyhledávaný stín. V budoucnu je nejspíše nahradíme stromy s košatější korunou. Snažíme se tady zachránit každý strom. Vždyť to je nádhera! Ale vloni nám borovice napadla plíseň. Nepomohly rady odborníků ani postřik. Museli jsme čtyři skácet. Díky dobrému hospodaření Správou nemovitostí města Znojma jsme mohli letos nakoupit šest nových vzrostlých borovic. Stromy jsou dominanty našeho koupaliště, které nám návštěvníci z jiných měst závidí,“ říká František Svoboda, správce oblíbeného koupaliště.

Pásy podél bazénů, zahrnující na dva a půl tisíce růží, mají na starosti dvě pracovní směny. „Ženským jsem musel nakoupit vysoké svářečské rukavice, aby mohly záhony plet, což dělají tak desetkrát za sezónu. Dát sem růže byla skvělá volba. Často se totiž mezi bazény a oddechové trávníky sází túje, rychle rostou do výšky a plocha se tak stává méně přehlednou. Naopak přes růže vidí dobře návštěvníci a hlavně plavčíci, kteří hlídají bezpečnost na celém koupališti,“ vysvětlil František

Nedílnou součástí provozu koupaliště jsou vyškolení plavčíci. „Stávají nedostatkovou pracovní silou. Být mě dvacet let a dostat na plovárně nabídku třináct tisíc čistého a stravenky, okamžitě bych po takové brigádě skočil. Mladí lidé asi nechtějí pracovat,“ stýská si jindy optimistický správce, a dodává, že plavčíkem nemusí být jen sportovci a studenti. „Pokud zvládne fyzické testy, může dělat plavčíka i člověk ve vyšším věku. Vloni nám dělal plavčíka senior ve výborné kondici,“ dodává správce znojemské plovárny.

Znojemská plovárna funguje již patnáctou sezónu, a jak uvedl její správce, pomalu se blíží doba finančně náročných generálních oprav. „Drahá investice do nerezu se vyplatila, bazény vypadají pořád skvěle. Určitě vydrží ještě tak třicet let, ale například rošty podél bazénů se již budou muset vyměnit,“ vysvětlil František Svoboda.

Otevírací dobu plovárny v Louce najdete na www.plovarnalouka-znojmo.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

16:09 České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. …