V Zemědělském výboru Evropského parlamentu nyní jednáme o Evropské proteinové strategii. Název je poněkud zavádějící, protože projednávaný text zcela ignoruje klasické zdroje živočišných bílkovin jako maso, mléko nebo vejce. Pro zdravý vývoj člověka – zejména dětí - jsou přitom nezbytné právě tyto bílkoviny. Řada vědeckých studií prokázala, že u dětí, které nejedí maso nebo ho mají nedostatek, dochází k pomalejšímu rozvoji mozku. Evoluční biologové jednoznačně prokázali, že to byla právě konzumace masa a ryb, která u našich dávných předchůdců podnítila zvětšování mozku, jež našemu živočišnému druhu umožnilo rozvoj intelektuálních schopností. Ostatně trávící systém člověka – délka střev, nebo existence jen jednoho žaludku – jasně prokazují, že jsme všežravci.
Pro zdravý vývoj dětí, a udržení pevnosti kostí, je zase velmi důležitá konzumace mléka a mléčných výrobků. Kromě vápníku, který je nezbytný k výstavbě kostry a k udržení jejich pevnosti, jsou pro zdravý růst dětí nepostradatelné i mléčné bílkoviny. Mléko obsahuje dva druhy proteinů. Člověkem nejrychleji stravitelnou bílkovinou je syrovátkový protein. Mléčný kasein je však pro získání a udržení dobré tělesné kondice rovněž důležitý. Trávící systém jej nejlépe zpracovává v noci, kdy má více času na jejich syntézu. Jeho konzumace v mléce a mléčných výrobcích umožňuje kvalitní obnovu svalových tkání poškozených během fyzické práce přes den.
Pro člověka jsou nenahraditelnou potravinou i vejce. V žádném jiném jídle nejsou tak vysoké koncentrace VŠECH aminokyselin, které jsou nezbytné k růstu a obnově svalových tkání. Lidská trávící soustava z nich dokáže využít 96 až 98%. Což vejce řadí v podstatě mezi superpotraviny.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV