Fialová (ČSSD): Gastroakademií prošla sedmdesátka žáků

07.10.2019 12:54 | Zprávy

Začíná další rok Gastroakademie. Letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane devatenáct žáků.

Fialová (ČSSD): Gastroakademií prošla sedmdesátka žáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Čtvrtým rokem otvírá Kraj Vysočina pro devatenáct vybraných žáků ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu. „Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraji na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1. – 3. ročníků těchto krajských škol:

• Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč

• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V loňském roce absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrařů Jana Horkého, žáci 3. ročníků vloni i letos obdrželi pozvání na Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast na mezinárodním finále soutěže Tropheé Mille ve francouzské Remeši. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni.

V současné době nabízí střední školy zřizované Krajem Vysočina 16 oborů se zaměřením na gastronomii.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivo Trešl byl položen dotaz

očkování

Vážený pane doktore, ráda bych využila možnosti se vás zde zeptat na jednu věc. Když se nechám očkovat proti černému kašli, znamená to, že ho nemůžu dostat nebo je to jak s vakcínou proti covidu? A ještě na jak dlouho mě případně očkování proti nákaze ochrání? A když už jsem nakousla téma covid, pro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Zůstane svoboda slova prázdným heslem?

4:31 Prokšanová (KSČM): Zůstane svoboda slova prázdným heslem?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podmínkám udělování občanství uprchlíkům