Hejtman Řihák: Očekávám, že se nastaví lepší vztahy mezi kraji a vládou

13.01.2014 18:30

Rozhovor s hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem.

Hejtman Řihák: Očekávám, že se nastaví lepší vztahy mezi kraji a vládou
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Jak hodnotíte vyjednanou koaliční smlouvu, resp. její obsahovou část?
Věřím, že tato koaliční smlouva je tou nejlepší, jakou mohla vládní koalice vzešlá z říjnových voleb vyjednat. Vítám především skutečnost, že obsahem koaliční smlouvy jsou mimo jiné i věty, že vláda „znovu posoudí otázku optimalizace vojenských újezdů a že nedovolí obnovení průzkumu a těžby zlata ani zahájení průzkumu a pozdější těžbu břidlicového plynu.“ To je zcela jasný vzkaz našim voličům, že ochrana přírody je nad všechny ekonomické a ostatní zájmy.

Podařilo se ČSSD získat důstojné resorty, které odpovídají jejímu zaměření?
Nebyl jsem členem vyjednávacího týmu, takže nedovedu posoudit, jak složitá byla jednání o jednotlivé resorty, které koaliční partneři vedli. Z vlastní zkušenosti vím, jak lehce se kritizuje. Čas ukáže, jak dobře bude nová koalice pracovat. Nezáleží na tom, jaký si kdo „urve“ resort, ale jakým způsobem bude celá vláda spolupracovat jako jeden tým. Podle této jednoty budou vládu hodnotit voliči. Zodpovědnost za úspěšné fungování celé vlády ponesou všechny tři složky koalice.

Bude podle Vás koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se 111 hlasy stabilní?
Moc bych si přál, aby tato vláda byla stabilní po celé čtyřleté volební období. Je to důležité pro hladké a bezproblémové fungování naší země i obecních a krajských samospráv.

Co si jako hejtman slibujete od nové vlády?
Očekávám, že se nastaví lepší vztahy mezi kraji a vládou. A že už se nestane, že vláda učiní nepředvídatelné kroky. Jako například minulá pravicová vláda, která nám již po schválení rozpočtu dala o 90 milionů korun méně na sociální péči a další peníze nám sebrala na financování zdravotnictví. Také doufám, že nová Sobotkova vláda stanoví lepší pravidla pro čerpání peněz z fondů Evropské unie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…